WAR ON PERIOD PAIN

Megnyitó: június 26. 18:30

Résztvevők: Bolla Szilvia, EJTECH, Karcis Gábor, Kormos Anna Zsófia, Szeleczki Rozália,
Ausztrics Andrea kurátor, Pelczer Dóra kommunikációs manager

Kormos Anna Zsófia designer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA programjában a divat, a textil és az emberi test kapcsolatát kutatja, egy olyan hordható elektronikai (wearable technology) koncepción dolgozik, amely a menstruációhoz kapcsolódó fájdalomtípusok megoldására tesz kísérletet. A War on Period Pain projektben a menstruációs fájdalom a női testre gyakorolt hatásait vizsgálja és az ezekre keres megoldást esztétikai és gyakorlati fázisokon át a végső, hordható ruhatervig. A kiállítás különböző médiumok segítségével mutatja be a menstruáció által okozott fizikai illetve pszichés fájdalmak teljes spektrumát. A különböző érzékszervekre ható installációk által a látogató közelebb kerül a fájdalomhoz, még akkor is, ha önmaga nem képes átélni azt.

A kiállítás a kutatás eddigi eredményeit és a jövőbeli megvalósítási tervek vizuális anyagait illetve felkért alkotók a témára reflektáló munkáit mutatja be.

A menstruáció témaköréhez kapcsolódó tabu és stigmatizáció máig globális probléma. A kiállítás célja, hogy vizuális eszközök segítségével megjelenítse ezt és lehetőséget biztosítson a látogatói részvételre. Emellett fontos üzenete, hogy felhívja a figyelmet a menstruációs szegénység Magyarországot érintő társadalmi helyzetére. A galériában bemutatásra kerülő Kormos Anna Zsófia textil-installációjából az eseményt követően neszeszerek készülnek, amelyek megvásárlásával menstruációs higiéniai termékekkel támogatod a rászoruló nőket. Az adományok célba érésért a NEM – Nők Egymásért Mozgalom elkötelezett csapata gondoskodik.

Támogatók: Charles and Lynn Schusterman Family Foundation’s Grassroots Events program, ArtConscious, Pagony táj- és kertépítész iroda. A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3-I-MOME-7 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.