VISEGRÁDI GLOBÁL LOKÁL

Kiállítók: Markéta Bendová (CZ), Daša Bertoková (SK), Tomaš Gindl (SK), Barbora Holubová (CZ), Anton Invancsu (SK), Kóti Kata (HU), Magdalena Malińska (PL), Somogyvári Kata (HU), Chris Spatschek (G), Szentesi Csaba (HU), Tuczai Rita (HU), Varró Zsuzsa (HU), Zuzana Zborilová (CZ).

kurátor: Csizek Gabriella

A kiállítást megnyitja Mély József művészettörténész és Michal Cerny, a Cseh Centrum igazgatója

A Visegrád Alap támogatásával folyik két éve az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest Visegrad Visibility programja azzal a céllal, hogy megtapasztalhatóvá,  átélhetővé tegye a visegrádi régió geopolitikai, történelmi és kulturális összetartozását visegrádi országokból és Németországból való fiatal kultúrakutatók, fotó- és képzőművészek, folyóiratok szerzői és szerkesztői, fordítói számára, és feltárja velük a visegrádi együttműködésben rejlő további lehetőségeket. Második éve szervezünk nyári utazó workshopokat a visegrádi országokban, tavaly Szlovákiában, Somorján és Selmecbányán, idén Brnóban és Krakkóban töltöttünk egy-egy hetet, jövő nyáron Prágába és Pécsre készülünk. A workshopok idején a résztvevők a délelőttöket terepmunkával, a fotósok fotózással töltik, a délutánokat szemináriumokkal, előadásokkal, vitákkal. A fiatal fotósok munkáját Julia Baier és Csoszó Gabriella fotóművészek segítették.

Az első két év munkáiból Csizek Gabriella kurátor, a Magyar Fotográfusok Háza –Mai Manó Ház művészeti munkatársa állította össze ezt a 2B Galériában most nyíló kiállítást, amelyre az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest Visegrad Visibility programja és a Magyar Lettre folyóirat Visegrad Images projektje keretében kerül sor a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával.

A projekt keretében a résztvevők olyan kérdésekre keresik a választ, hogy Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Merre tartunk? Milyen hasonlóságokat és különbségeket találunk a visegrádi országok mindennapjaiban, kollektív tapasztalataiban, emlékezetében és ennek az épített környezetben, a köztereken, házakon látható lenyomataiban? Hogyan nézünk szembe a globális kihívásokkal, hogyan használjuk fel a lokális tapasztalatokat? Ebbe ad egy kis betekintést ez a Visegrádi globál lokál című kiállítás.

Karádi Éva