VALÓSÁG A KÖBÖN

résztvevők: Antoine Desailly (FR), Gerhes Gábor, Hugues Reip (FR), kurátor: Stenczer Sára

A „Valóság a köbön három művész alkotásait mutatja be, melyekben közös a realitásból, a minket körülvevő világ részleteiből kiemelt abszurdum szerepe. A művészek munkáikkal nem a hétköznapok feltérképezése mögé rejtőzködnek, mint teszi azt sok kortárs, hanem éppen ellenkezőleg, érzékenyen reagálnak rá és előtérbe helyezik a valóság groteszk oldalát, melyet hajlandóak vagyunk könnyelműen elfelejteni. Nyomatékosítják, megkérdőjelezik, ki és befordítják, sokszorozzák és játszanak vele. Munkáikban hatásosan, ámde felesleges közhelyek nélkül érik el mondanivalójuk erejét és a szemlélő gondolatainak vezetését – mindezzel a külvilág alaposabb felülvizsgálatára kötelezve minket.

Barkácsolásaik, képeik és látványos, ámde a teatralitás hibáját elkerülő konstrukcióik szubjektív látásmódjukat mutatják be a világról, annak apró elemeitől az ismert közhelyekig, a működésének alapjaitól a bevált teóriák rendszeréig. Vizsgálják, megkérdőjelezik és összegyűjtik banális dolgainkat, emlékeinket és életre keltik ezek rejtett történeteit, titkait.

Mindhárom művész átlépi a műfajok határait, meglepő és elismerést keltő szabadsággal alkot. Munkáik maga az élet és annak ábrázolása között leledzenek valahol féluton, felismerésre és megismerésre adnak alkalmat, méghozzá mélyről jövő humorral.