Tíz csapás a 2B Galériában

A 2B Galéria által fölkért művészek a Mózes II. könyvéből ismert, az egyiptomiakat sújtó isteni büntetéseket dolgozták fel.

Csató Csenge alkotása

A Pészach-i ünnephez, és annak történeti-bibliai előzményeihez kapcsolódó, csoportos tárlat látható a budapesti 2B Galériában április 3-tól. A létesítményben ez immár a harmadik olyan tematikus tárlat, amely valamely ószövetségi motívumot állít a középpontba: az első a Macesz volt, a második A gödölye meséje, most pedig – aktuálisan – az egyiptomi kivonulás ünnepe, a Pészach adta a témát. A galéria által fölkért művészek a Mózes II. könyvéből ismert, a középkori Hágádákban drámai képeken ábrázolt eseménysort, Fáraót és népét sújtó isteni büntetéseket dolgozták fel.

A kiállító művészek: Böröcz András, Csató Csenge, Kemény György, Moravszki Kata, Pál Tamás, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Wechter Ákos.

Ha szabad kiemelnünk valakit a nagyszerű alkotók közül: a kiállítás egyik legfigyelemreméltóbb alkotása Csató Csenge sorozata, s azon belül különösen szellemes az a műve, amely fritőzt ábrázol, a sütőkosarában sáskákkal. A művész a témát annak minden borzalma és tragikuma ellenére mai, abszurd humorral töltötte meg, és sajátos módon éppen ezzel tette átélhetővé, azaz tragikussá.

K. Zs.
2018. április 9.