Rejtőzködő rajzok egy magángyűjteményből

L Á T – H A T Á S

A legigényesebb művészetbarátok sem csalódnak, ha a Ráday utca-Bakáts tér körül formálódó galériás negyedbe látogatnak. Nemrégiben egyszerre nyílt tárlat az Erlin, az Art 9 és az Óbudáról tavaly ideköltözött 2B Galériában. Az utóbbiban a Rejtőzködő rajzok – Válogatás a Pán–Mezei grafikai gyűjteményből című tárlaton a XX. századi magyar művészet sok-sok kiválósága szerepel.
Klasszikus modern és kortárs mesterek. Nem véletlenül, hiszen kétgenerációs gyűjteményről van szó. Aki a gyűjtést elkezdte, a második világháború utáni években jelentős szerepet játszott a modern törekvések támogatásában. Ahogyan a gyűjtést folytató fiú, a kiváló belsőépítész, Mezei Gábor megidézi alakját: „Apám, Mezei – írói nevén Pán – Imre már egészen fiatalon érdeklődött a képzőművészet iránt, ebben Kassákkal való megismerkedése a húszas években nyilván fontos szerepet játszott, mint ahogy abban is, hogy mindig a kortárs művészet érdekelte a legjobban. A grafikai gyűjtemény kezdetei tehát már a harmincas évek elejére nyúlnak vissza. Az volt a meggyőződése, hogy a legjobb művészektől kell vásárolni, de mivel sok pénze sosem volt, nem gyengébb művészektől vett festményeket, hanem a legjobb kortársaktól grafikát…”
Az Európai Iskola egyik alapítója, mozgatója lett 1945 után Pán Imre, a diktatúra évei alatt festő barátaival a kapcsolat megmaradt, nyilvános szereplésről szó sem lehetett. A forradalom után elhagyta Magyarországot, de Párizsban ott folytatta, ahol itt abbahagyta, kiállításokat rendezett, kiadványokat írt és szerkesztett, az irodalom és képzőművészet egyformán érdekelte. A gyűjtést itthon azóta fia folytatja, őt is a kortársak érdeklik elsősorban. Meggyőződése, hogy a magyar képzőművészet soha nem volt gazdagabb, jobb, mint napjainkban. Erről az igazságról győznek meg a művek, a „papírmunkák”, amelyeket a Lajtától nyugatra legalább annyira megbecsülnek, mint a festményeket. Szerepel az összeállításban Vajda Lajos, Bálint Endre, Perlrott Csaba Vilmos, Schönberger Armand munkája. A kortársakat Lossonczy Tamástól Makovecz Imrén át Regős Istvánig igen gazdag válogatás mutatja be, az egyetemes művészetet a többi között Max Ernst, Aurelie Nemours, Pablo Picasso grafikája képviseli.
P. Szabó Ernő
2007.01.29.