Pászka mindenek felett

Kedden érdekes programmal várnak mindenkit a Ráday utcában

“Végy egy kis maceszt, egy muzeológussal körítve és egy rabbival fűszerezve” – ez a “Talmud nem csak nőknek” előadássorozat következő alkalma a 2B Galériában. A macesz – mácá, pászka – a kelesztetlen tésztából készült sült lap, napjainkban az élelmiszerboltok polcainak elmaradhatatlan terméke, több ezer éves múltra tekint vissza. Évről évre Pészách ünnepén az Egyiptomból való kivonulásra emlékezik a zsidóság. Az egykor történt csodás megszabadulás emlékét és az ünneppel való azonosulást fejezi ki, hogy a vallásos zsidók a nyolc napig tartó ünnep idején kelesztett kenyeret nem, csupán maceszt fogyasztanak.

Egy hete nyílt meg a Maca kiállítás a 2B Galériában. A közreműködő művészek a több ezer éve megtörtént eseményt gondolták tovább, a tradíciókat tiszteletben tartó, de mégis újszerű megközelítéssel.

Kedd este arról lehet tanulni, hogy miként jelenik meg a szépségre való törekvés már az ősi zsidó szövegekben is a mindennapi életre vonatkozóan.

“A vallási parancsolatok esztétikai dimenzióval kiteljesített teljesítése a hiddur micva, a parancsolatok ‘megszépítése’. A Midrás szerint a hiddur micva ‘megszépíti’ a parancsolatot végrehajtóját is, s végül a parancsolatok végrehajtása ezen az esztétikailag magasabb szinten megszépíti Izrael Istenét.”

Szövegtanulás Toronyi Zsuzsa muzeológus és Darvas István rabbi közreműködésével a 2B Galériában. (Ráday u. 47.)

Az eseménysorozat a Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden és a MiNYanim támogatásával valósul meg.

Partnerszervezetek: 2B Galéria, Mozaik Zsidó Közösségi Hub

Részvételi hozzájárulás: 500 forint

BZSH
2016. 05. 02.