Pán-Mezei gyűjtemény

A 2B Galéria termeiben már második alkalommal látható válogatás egy olyan családi gyűjteményből, melynek alapítója aktív részese volt kora művészetének. Akinél rendszeres vacsoravendég volt Scheiber Hugó, aki Kassák Lajossal közösen írta, a mai napig gyakran forgatott Izmusok története című könyvet, aki Párizsban kiállításokat rendezett Picasso, Arp, Vasarely és mások munkáiból.

Lukács Tibor: Vörös fehér alakok; Lukács Tibor: Asztalnál; Fehér László: Balkon; Regős István: Bannhof

A Pán-Mezei gyűjtemény alapjait az 1920-as években rakta le Mezei Imre (írói nevén Pán Imre) és fivére, Árpád. A testvérpár talán legnagyobb hatású tevékenysége, a háború után létrehozott művészcsoport, az Európai Iskola megalapítása volt, melynek megszületésében még Gegesi Kiss Pál, Kállai Ernő és Kassák Lajos vett részt. Ez a csoportosulás meghatározó szerepet játszott a magyar művészetben, nemcsak a hozzájuk csatlakozott művészek munkáin, de az általuk rendezett kiállításokon keresztül is. A kisebb grafikai anyagokat Pán, Andrássy úton működő Művészboltjában mutatták be, ahol olyan külföldi alkotók művei is láthatók voltak, mint például Kandinszkij, Klee, vagy Chirico. Pán Imre 1957-től Franciaországban folytatta tevékenységét, lapokat szerkesztett, kiállításokat rendezett, tanulmányokat, novellákat írt, festett és kollázsokat készített; ismert alakja lett a párizsi művészvilágnak.

Kiállítási enteriőr

Somosi Miklós: Mezei Gábor portréja

Mezei Gábor 4 festménye / cím nélkül

A gyűjtemény elsősorban grafikákat tartalmaz, melyben a magyar műveket külföldi művészek munkái egészítik ki. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy ezen a kiállításon a hazai alkotások nemzetközi közegben mutatkozzanak meg – Joan Miró grafikái mellett egészen más „színezetet” kapnak Bálint Endre alkotásai. A tárlaton nagyjából kétszáz mű látható, melyek a művészet több évtizedét fogja át; Bokros Birman Dezső futó alakjától Wahorn András nőalakjáig, vagy az orosz avantgárdot képviselő Natalia Goncsarova karcától Giacometti munkájáig. A magyar kortárs anyag már Mezei Gábor választását tükrözi, aki folyamatosan fejleszti a családi gyűjteményt, amelyben olyan kevésbé ismert alkotók művei is helyet kaptak, mint például Lukács Tibor festményei. A Mezei család művészet iránt érzett szeretetének nemcsak a gyűjtés, de az alkotás is része, és ez így van már generációk óta. Erről ad számot a „családi szoba” anyaga, ahol Pán Imre montázsa, felesége, Hauswirth Magda karikatúrái és plakát tervei, Mezei Árpád csendélete, Mezei Gábor festményei, grafikái és a legifjabb Mezei csemeték gyermekrajzai láthatók. Talán ez a kiállítás legszemélyesebb része. Itt érhető „tetten” az a rajongás, mely gyűjtésre ösztönöz.

A kiállítás március 8-ig tekinthető meg.

Juhász Sándor
2008. február 13.