Okmányokat gyártottak

Fiktív útleveleket és személyi igazolványokat felvonultató tárlat látható szombattól a 2B Galériában Budapesten: az anyag 256 művész munkája, akik közül többen nem létező országokat képzeltek el, egyebek mellett vízi köztársaságot, álomországot, spirituális és transzcendens világot.

(MTI) – A papírjait legyen szíves – Your documents please című, december 30-ig megtekinthető tárlaton Juszuf István Antal az űrből a Földre szóló útlevélkártyát kreált, Simone Gad belga származású amerikai alkotó édesanyja bevándorló levelét „dolgozta fel”, míg Suzanne Anker az emberi agyról készített MRI-felvételekre fotózott kis lepkéket.

Akane Kirimura japán művész saját ujjlemyomatait nagyította irreális méretűre, Kazuko Miyamoto katonai dögcédulát készített, erre nyomtatta adatait. Wechter Ákos egy harmincas évekbeli reklámplakátként képzelte el okmányait, Böröcz András igazolványképei Kenyérországban készültek, itt az emberek fejéből kenyér nő ki.

Az alkotók elképzelése szerint békegalambokkal és szabadság felirattal díszített útlevél, Mahatma Gandhi halotti maszkja dögcédulával, kollázsok és műanyag emberi testrészekből összeállítható gyerekjátékok is szolgálhatnak azonosításra. CD-tokra és polikarbonát lemezre karcolt, csupán megvilágítva olvasható okmány is színesíti a tárlat anyagát a hajlenyomat, szellemképek, vonalkóddal ellátott papírok és tükörlapra kör alakban elhelyezett interaktív személyi igazolvány mellett.

A felhasznált anyagok is igen széles skálát mutatnak: a fa, a papír és az üveg mellett vízfesték, toll, olajfesték, grafit és kanavász is alkotóelemként szolgált a művészek számára.

A kiállítást idén áprilisban mutatták be Japánban, s Budapest után Pozsonyba, Berlinbe majd végül Mexikóba utazik.

2008. november 29.