Nők a női munkáról

Idén nyáron egy New York-i nők által alapított galériában tíz magyar képzőművész munkáit láthatja majd a közönség. A külföldi vendégszereplést megelőzően a válogatás Budapesten, a 2B Galériában tekinthető meg.

Hazai javak. Hazai, házi, belföldi és háztartásbeli. A hagyományosan női tevékenységként értett házimunka, az otthon, a mindennapok tere, másrészt otthon, mint minduntalan újraértelmezett nemzeti, kulturális egység. Tíz művész, tíz reakció, tíz nő vall az otthon végzett munkáról, a globális kultúráról, egyszóval a mindennapi életről. Közhelyszerűen női tevékenységek, technikák, anyagok megjelenítésével a tárlat számos kérdést vet fel.

Újragondolható-e a domeszticitás? Mit jelent a hazai javak termelése egy globális világban? Hogyan játszható egymásba és hogyan játszható ki egymás ellen az egykor konyhasarokba szorított női kreativitás és a kortárs művészet? Hol határ magánélet és nyilvánosság, jelen esetben művészet között?

New Yorban van egy nagyon híres női, nonprofit galéria, nők alapították 1972-ben. Ez az első alkalom, hogy magyar alkotói csoportot hívtak meg, melynek a kurátora Berecz Ágnes, New Yorkban élő magyar művészettörténész, ő állította össze az anyagot. Természetesen sok olyan művész szerepel az összeállításban, akik nálunk amúgy is ki szoktak állítani. Megpróbáltunk olyan anyagot összeszedni a kiállításra, amelyet még nem sokszor mutattak be itthon – mondja Böröcz László, galériavezető. Vannak olyan művek, amelyek erre a kiállításra születtek. Két-három művet leszámítva a kiállítottak mind újdonságok.

Berhidi Mária, L. Hassza Róza, Eperjesi Ágnes, Keserű Ilona, Kozári Hilda, Lovas Ilona, Németh Ilona, Szabó Eszter Ágnes, Szenes Zsuzsa és Sziládi Mónika alkotásai júniusban New Yorkban láthatók. Egy nők által nőknek létrehozott galériában beszélnek majd otthonról, kreativitásról, magukról, magunkról, hazai javakról. Alkotások köztes terekben, egymásnak feszülő jelenségekkel és jelentésekkel, határtalan vándorlással a kultúrák sokféleségében.