Nem kérnek állami pénzt, de szabadok

Nem kérnek állami pénzt, de szabadok

2B Galéria / PAD / Hétköznapi hiányok – Fotó: Ajpek Orsi

Jövő héten nyitnak a múzeumok, de a hivatalos intézményrendszeren kívüli szféra máris feléledt: pénteken elindult az OFF-Biennálé, a legnagyobb független kortárs művészeti eseménysorozat. Több mint 30 kiállítás és más esemény, részben még online, részben már fizikai valójában. Levegőt!

Rendes kék nyomókút, főleg ami még működik is, egyre kevesebb helyen van az országban, érdekes színfolt, hogy most megjelent egy új darab Budapesten, a Ráday utcában. A pesti piros tűzcsap mellett álló víznyomó csak ideiglenesen állomásozik a 2B Galéria előtt, tisztességes ivóhely helyett amúgy is interaktív művészeti objektum, hogy felhívja a figyelmet: a kút nem mindenhol nosztalgikus érdekesség, van, ahol a napi nyűglődések tartozéka, mert csatorna csak a tévében van, de víz abból sem jön, csak a Tények meg a valaki egészen másoknak szánt lakásfelújítós realityk.

Ez a Hétköznapi hiánycikkek, egy a pénteken indult 2021-es OFF-Biennále művészeti projektjei közül. A projekt egy tatabányai szegregátumban élők bevonásával készült, félig talán azzal a céllal is, hogy a városi elit kultúrafogyasztók pár percre testközelből merenghessenek rajta, milyen lehet közművek nélkül, rohadó bérleményekben élni, úgy, hogy a vízhordás vagy a tüzelőbeszerzés macerája a nap egyik fő programpontja – akár a babakocsik talicskaként való újrahasznosításával. A médiában megszokott szegénységkép, a tanult tehetetlenek lesajnáló bemutatása helyett itt a szegények inkább tevékeny, leleményes, kreatív figurák, akik a hivatalos intézmények horizontja alatt küzdenek a túlélésért. Elég nagy aránytévesztés lenne azt mondani, hogy úgy, mint a független művészek, mert nagyon más a fogyasztási kosár.

2B Galéria / PAD / Hétköznapi hiányok – Fotók: Ajpek Orsi

Kolozsi Ádám

https://telex.hu/kult/2021/04/25/off-biennale