Négy kézzel dolgoznak a vászonra

Wächter Bros. Pictures címmel a festőművész ikerpár, Wächter Ákos és Dénes alkotásaiból nyílik tárlat szerdán a Ráday utcai 2B Galériában, a Családok című kiállítás-sorozatban.

(MTI) – Wächter Ákos, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is tanít, elmondta, hogy a kiállítás címe a Warner Bros. Pictures hollywoodi filmstúdió logójának sajátos értelmezése: viccesen akartak reflektálni a felhők között úszó sárga háromszögű stúdiójelvényre. Ikertestvérével együtt festészeti kiállítást rendeznek, mintegy 20-25 olaj-vászon képet raknak ki, lesz közöttük 100-szor 130 centiméteres, de 30-szor 40 centiméteres is. Az utóbbi hat év munkáinak keresztmetszetét adják, köztük a legújabb képeiket is bemutatják – tette hozzá Wächter Ákos. Az igaz, hogy Dénes az ikerpárja, és gondolkodásbeli azonosság van közöttük, de formailag nem keverhetők össze munkáik – tette hozzá. Wächter Ákos festészete alapvetően konceptuális alapokon nyugszik, csaknem logószerűen leegyszerűsített világot tár a néző elé. Mint mondta, alkotásaiban a művészet mibenlétével és saját munkáinak elemzésével foglalkozik.

Wächter Dénes – ikertestvére szerint – ösztönösebben fest, különböző kultúrákból származó motívumokat kever össze, s ebből alakítja ki a struktúrát. A hírekben manapság és korábban szerepelt hírességek keverednek össze képein, mint például Lenin, Chaplin és Sztálin portréja együtt a címlaplányokéval. Wächter Ákos megjegyezte, hogy festészetük nem látványalapú, de figuratív. Színhasználatuk heterogén, de van monokróm, szürkében tartott festményük is, s általában vidám, ironikus világ az övék. Az ikerpárt egyszerre vették föl a képzőművészeti főiskolára, festő szakra, de más osztályba jártak. Ákos mestere Nagy Gábor volt, míg Dénesé Gerzson Pál, s mindketten 1990-ben diplomáztak. Közös kiállításuk utoljára 2001-ben volt a Godot Galériában. A Wächter ikerpár tárlata egy hónapig látható a 2B Galériában.


2010. január 20.