Napló filmen

365 NAP

Szinte minden interjúban megkérdezik a most 90 éves Jonas Mekast, az avantgárd filmkészítés úttörőjét és legfontosabb szereplőjét, hogy mit üzen a fiatal filmeseknek. Ő minden alkalommal azt válaszolja: ragadjatok felvevőt, és forgassatok!

Jonas Mekas 1922-ben született egy kicsi litván faluban. 1944-ben megjárta a kényszermunkatábort, a háború után tanult filozófiát a mainzi egyetemen, majd 1949 végén New Yorkban telepedett le. Két héttel New Yorkba érkezése után kölcsönpénzből vett egy kamerát, hogy filmezni kezdje élete főbb eseményeit. S miközben verses és prózai műveket is írt, lassan az avantgárd filmes mozgalom egyik legfontosabb képviselője lett. Filmjei megtalálhatók a világ legfontosabb kortárs múzeumainak gyűjteményeiben. Sokan neki tulajdonítják a filmes napló mint új műfaj megteremtését.

A Ráday utcai 2B Galériában most látható kiállítása sem más: 2007. január 1-jétől kezdve egy éven át mindennap egy új filmet készített, rövidebbet, hosszabbat, ezeket feltöltötte az internetre, s a mintegy 38 órányi mozgókép egy újabb naplóvá állt össze. Jonas Mekas 365 Day Project című munkája azt mutatja meg, miképpen lesz a magánéletből művészet, a művészet hogyan szivároghat le a mindennapokba, és beszél arról is: csupán némi bátorság kell a filmkészítéshez, s nem is olyan nagy ügy ellenszegülni a filmipar kihívásainak. Kicsi szabadsággyakorlatok, ha úgy tetszik. A 2B Galériában 12 képernyőn jelenik meg Mekas munkája, a képernyőkön látható, különféle pillanatokból áll össze Mekas élete, a filmre rögzített életszakasza legalábbis. A művész munkásságára szélesebben is rátekinthetünk, mert az említett filmes naplót/installációt a Sleepless Nights Stories (2011) és a First 40 (2006) című művek vetítése egészéti ki.

BEZÁR: 07. 06.
HELYSZÍN: 2B Galéria (Budapest IX., Ráday u. 47.)
KIEGÉSZÍTŐ VETÍTÉSEK: 06. 18., 18.00 Letter from Greenpoint (2004) 06. 25., 18.00 Scenes from Allen’s Last Three Days on Earth as a Spirit(1997)
JEGYÁR: ingyenes

Trencsényi Zoltán
2012. június 15.