Második generáció

A 2B Galéria kiállítása a zsidó identitásról

Zsidó az, aki zsidónak tartja magát – fogalmazta meg S. Nagy Katalin művészettörténész, a 2B Galéria kiállításának megnyitóján. A kiállítás tizenegy kortárs művész szülői örökségül kapott holokausztemlékeit feldolgozó műveit mutatja be.

S. Nagy Katalin arról beszélt, hogy a kortárs képzőművészet iránti érdektelenség oka többek között a feldolgozatlanul hagyott nagy témákban kereshető. A második generáció című kiállítás, amelyet a művészettörténész asszony kurátorként is jegyez, ezt a hiányt igyekszik pótolni azzal, hogy tizenegy kortárs művésznek a zsidó identitást, a szülőktől kapott holokauszttörténeteket feldolgozó műveit válogatta össze a 2B Galéria bemutatótermébe.
A kiállított művek alkotói 1946 és 1966 között, olyan időszakban születek, amikor már nem lehettek személyes tapasztalataik a zsidók üldözéséről, így ők nem tulajdonosai, hanem másodlagos feldolgozói a születésük előtt történteknek. Alkotásaikban továbbviszik felmenőik félelmeit, a megaláztatás tudatát, a mások helyett életben maradás furcsa szégyenét.
A tárlaton most ők rekonstruálják józanul, tiszta fejjel mindazt, amit a szülők megéltek, elmeséltek, netán elhallgattak a múltról. Ez a nemzedék már szabadon kezelheti saját identitását, és szabadon megfogalmazhatja a hallomásból ismert vagy elképzelt emlékképeket a saját eszközeivel.


A kiállítást az érdeklődők június 14-éig tekinthetik meg a Ráday utca 47. szám alatti 2B Galériában.

Steiner Gábor
2008. június 13.