Mari a 2B kortársgalériában

Színházi előadást is befogad a kiállítóhely

Különös vállalkozásba fogott a 2B kortárs képzőművészeti galéria (IX., Ráday utca 47.). Egyik termét felajánlotta az ESZME-nek, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének, hogy az egyesület tagjai itt rendezhessenek bábelőadásokat. Ma, délután háromkor vehetik birtokba először a neves kortársgalériát a gyerekek: Badacsonyi Angéla és Tengely Gábor Volt egyszer egy Mari nevű szekrény című előadása lesz látható. A darab Mosonyi Aliz Szekrénymesék című kötete alapján született, és mintegy másfél éve játssza nagy sikerrel a két művész Zalaegerszegen, Szombathelyen és Kapolcson.

Böröcz Lászlótól, a 2B vezetőjétől megtudtuk, hogy a 2002-ben alapított galériájuk sokáig egy óbudai lakásban működött, jó egy éve pályázaton nyerték el a tágas, 150 négyzetméteres Ráday utcai kiállítótermet. Ekkor született meg a gondolat, hogy a képzőművészettel szoros kapcsolatban lévő színházi előadásoknak is helyet biztosítsanak. Egyelőre kész produkciókat mutatnak be, de terveik között szerepel, hogy segítséget nyújtsanak új bemutatókhoz. Böröcz László szerint nem lehetetlen, hogy pályázati és szponzori pénzekből egy új játszóhellyel gazdagodhat Budapest a 2B jóvoltából. A galéria művészetfelfogását jól jellemezi, hogy a tavalyi 56-os évfordulót a ledöntött Sztálin-szobor ihlette kortárs művészeti alkotásokkal ünnepelte, a Bartók-évforduló kapcsán pedig a nagy zeneszerző rovarok iránti szenvedélyét állította központba. A vészkorszak áldozatainak emléket állító emlékező macskakövek projektet is a galéria karolta fel.

Csató Kata, az ESZME vezetője lapunknak elmondta, hogy szervezetük tagjai elsősorban bábművészek, de táncos, koreográfus és képzőművész is van köztük. Akik hisznek abban, hogy a művészeti intézményen kívül is van élet. Céljuk, hogy különböző befogadóhelyeken olyan önálló produkciókat hozzanak létre, amelyek a hagyományos bábművészeten túlmutatnak. Ezért is örültek a galériával való együttműködési le­he­tő­ség­nek, melynek következő ese­ménye: Kovács Géza rendezésében Szívós Károly és Csató Kata játssza el a kizárólag felnőtteknek szóló „Punchék karácsonya” című bábelőadást november 18-án, este 7 órakor.

-hy-
2007. november 10. szombat