Magyar filmrendezők portréi

Lucinda Douglas-Menzies fotói a 2B Galériában

A falakon  rendezőportrék. Olyan művészeké, akiket így nemigen látunk, vagy csak nagy ritkán és legfeljebb munka közben, amikor a standfotós dokumentálja a filmkészítés egy-egy momentumát.

Mészáros Márta

Itt filmrendezők néznek szembe a kamerával, csupa tiszta arc, kemény tekintet: Almási Tamás, Cakó Ferenc, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Fekete Ibolya, Fliegauf Bence, Forgács Péter, Gothár Péter, Gyarmathy Lívia, Hajdu Szabolcs, Herendi Gábor, Horvát Lili, Janisch Attila, Jankovics Marcell, Kis Hajni, Kocsis Ágnes, Mátyássy Áron, Medák Péter, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Nemes László, Pálfi György, Reisz Gábor, Sopsits Árpád, Szabó István, Szomjas György, Török Ferenc, Vranik Roland néz ránk a 2B Galéria falairól.

Szabó István

Akinek fontos volt, hogy így megjelenjenek, s akinek modellként az arcukat adták: háttérbe húzódó, szerepelni nem szerető művész: Lucinda Douglas-Menzies brit fotóművész. Ő sajtó- és pr fotósként kezdte, majd a Sotheby’snél dolgozott katalógus- és műtárgyfotósként (ez érződik portréin is). 1986-ban nyitott saját stúdiót, ahol képzőművészeti és portréfotózásra szakosodott.

Sopsits Árpád

A portrékból tablót készít, amelyből a magyar közönség a 2B galériában már hármat láthatott.: 2009-ben a brit csillagászokról, 2015-ben dél-ázsiai írókról szólót. A témákból is látszik, hogy őt az alkotó ember érdekli a maga probléma-keresésével, világlátásával, aki hisz valamiben, s tesz is érte. Szubjektív válogatás ez.  Nem a teljes kortárs magyar rendezőgeneráció vonul fel itt, hanem csak azok, akik a fotóművészt bizalmukba fogadták, s arcukat adták képeihez. Szomjas György és Gyarmathy Lívia már csak ezekről a fotókról nézhet ránk.

Józsa Márta

Magyar filmrendezők portréi.

Kiállítás a 2B Galériában (IX. Ráday u. 47.)

Megtekinthető június 17-ig