Kortárs kerékpárvázakat állítottak ki

Régi álom vált valóra azzal, hogy Roskó Gábor megnyithatta a 2B Galériában a Festett acél – kortárs kerékpár vázak című kiállítását. A rajzoló-festő-keramikus művésztársait kérte fel a feladatra, hogy kerékpárvázakat fessenek és alakítsanak át a saját képükre.

A művész harminc éve küzd azért, hogy kerékpármúzeumot nyithasson, és ha még nem is ért révbe, az álom egy szelete megvalósult. Az augusztus 16-ig látható tárlat a művésztársak elképzeléseit mutatja be.

„Ahogyan rokonait sem választja az ember, ezek a kerékpárok sem kiválasztottak, inkább jönnek egymás után” – vallja a kiállítással kapcsolatban Roskó Gábor. „Úgy gondolom, a kerékpár olyan tárgy, ami jogosan lehet emblémája egy új gondolkodásnak, ami már létezik, de nem integrálódott napi életünkbe. Még mindig hierarchiában élünk, és gondolkodunk, miközben ezt a világképet a természettudományok már meghaladták. A kerékpár nagyszerűen testesíti meg ezt az új elképzelést, a szabadon gondolkodó és mozgó lények teljes egyenlőségét és felelősségteljes gondolkodását.”

A kiállítás kezdeményezője, a kerékpárgyűjtő/képzőművész Roskó Gábor álma egy kerékpármúzeum, ahol a látogatók a bicikliszerelés alapjaival is megismerkedhetnek. Az álom megvalósulásának első lépcsője a múlt héten a Ráday utcában nyílt kiállítás, amelynek bevezetőjében így ír: „Még mindig hierarchiában élünk, és gondolkodunk, miközben ezt a világképet a természettudományok már meghaladták. A kerékpár nagyszerűen testesíti meg ezt az új elképzelést, a szabadon gondolkodó és mozgó lények teljes egyenlőségét és felelősségteljes gondolkodását.

A kerékpárban sem csak a gyűjtemény a fontos, hanem, amit megtestesít. Ezért a tárgy a legszabadabban és kreatívabban kezelendő – vallja a biciklikkel együtt lakó művész. Ennek szellemében művésztársai kerékpár-vázakat festettek és alakítottak át, a Festett acél kiállításunkon ezeket tekinthetik meg a látogatók.

2013. július 23.