Kiállítás a szobordöntőkért

Fotókiállítás nyílik a 2B Galériában január 11-én, szerdán Szobrászok 1956 no 2 címmel. A már 2006-ban is megjelent kiállítás most külföldi művészek munkáival egészültek ki. Az alkotók Mikus Sándor 1952-es Sztálin-szobráról született fotó felhasználásával készítették el saját emlékművűket. A galéria egyik tulajdonosát, Böröcz Lászlót kérdeztük a nyíló kiállításról és az alkotók szerepvállalásáról az emlékezésben.

Mátrai Péter: A frigy

A Sztálin-szobor ledöntéséről készült képeknek nemcsak azért volt óriási jelentőségük, mert így a világ megismerhette ’56 eseményeinek egy részét, de az emlékezésben is hatalmas szerepet töltenek be, hiszen mi szimbolizálhatja jobban egy diktatúra megdöntését, mint a vezér szobrának ledöntése. Ezt hivatott szemléltetni a január 11-én nyíló kiállítás is, ahol a művészek azok előtt kívánnak tisztelegni, akik ledöntötték a szobrot. „Az egykor a Felvonulás téren álló kolosszus a diktatúra monumentális szimbóluma volt, ezért törvényszerű volt, hogy a forradalomnak először ezt kellett elpusztítani. A Sztálin-szobrot egyszerű emberek, munkások döntötték le ’56-ban, a művészeknek ebben nem volt szerepük. A kiállításunkon ezt az >újra rombolást< végzik most el az alkotók, közösséget vállalva az egykori hősökkel” – mondta el Böröcz László.

Szabó Eszter Ágnes alkotása

Az akkor készült képek a szobor ledöntéséről nemcsak a közvélemény számára tették ismerté a történteket, de a forradalom után a hatóságok számára is forrásanyagul szolgáltak. Számos személy, aki részt vett a szobor ledöntésében, vagy akik az épületek tetejéről szedték le a csillagokat, börtönbe kerültek tettükért, ahol sajátos néven a szobrot döntőket: „szobrászoknak”, míg a csillagokat leszedőket „csillagászoknak” nevezték. Az, ahogyan a művészek az idei kiállításon ábrázolták Mikus Sándor Sztálin-szoborról készült képét, újra megdöntése a forradalomnak. Nagyon találó az esemény neve is, hiszen az alkotók is a „szobrászok” csapatát erősítik, megmutatva ezzel azt, hogy a bálvány mint szimbólum milyen erőteljesen hat a hétköznapi életben a mai napig is.

A művészetnek, a művészeknek maguknak is óriási szerepük van az emlékezésben, a történelem megőrzésében. Ahogyan Böröcz László is elmondta: „az emlékezet ébren tartásában mindenkinek, így a művészeknek is szerepük van, egy ilyen kiállítás kiváló terepet biztosít ehhez. A 2B Alapítvány programjai között mindig is kiemelten fontosak voltak a múlttal őszinte szembenézést vállaló kiállítások.

Pinczehelyi Sándor alkotása

A Szobrászok 1956 no 2 című tárlat már 2006-ban is megtekinthető volt, ám idén egy bővített verziót láthatnak az érdeklődők, ahol számos külföldi alkotó képeit is kiállították. „A tárlat húsz, frissen készült alkotással bővült, a fiatalabb művészgeneráció jeles képviselőinek munkáival. A tíz évvel ezelőtti kiállítást Kemény Henrik bábművész nyitotta meg, az idei eseményünkön Rutkai Bori és Darvas Kristóf fog zenélni” – mesélte a tulajdonos.

A megnyitóra mindenkit szeretettel várnak, aki tisztelegni akar a szobor ledöntői előtt a 2B Galériában 18 órától. A kiállítás 2017. február 7-ig látogatható. „

Fischer Viktória
2017. január 5.