Jankay Tibor és Bolmányi Ferenc képei a 2B Galériában

Két békéscsabai gyökerű, rokon ihletettségű festőművész, Jankay Tibor és Bolmányi Ferenc életművéből látható kiállítás csütörtöktől a fővárosi 2B Galériában.

Bolmányi Ferenc: Feszültség (kék madár)

(MTI) Jankay Tibort és Bolmányi Ferencet egy életen át tartó barátság kötötte össze, erre utal a tárlat címe is: Barátok Békéscsabáról. Mindketten tanultak a Képzőművészeti Főiskolán, első kiállításaik a húszas-harmincas években Barcsay Jenő, Bálint Endre, Kohán György nemzedékével egy időben beírták őket a magyar festészetbe. A két művész a vészkorszak üldözöttei között volt, Jankay a nagyváradi gettóba került, de megszökött a transzportból, Bolmányi a pestiben szabadult fel -mondta el Bálint Ildikó festőművész, aki részt vállalt a kiállítás létrehozásában, a Bálint-Lukoviczky gyűjteményben őrzött Bolmányi-képeket kölcsönözte a galériának.

Jankay Tibor 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált, Bolmányi Ferenc viszont Magyarországon maradt, 1945 után a nagymarosi művésztelep vezetője lett, ám onnan 1955-ben eltávolították, majd 1958-as műcsarnoki kiállítását betiltották, 1966-tól viszont több jelentős hazai kiállítása volt. Jankay Tibor később távolról is küldött haza alkotásokat, 1970-ben Békéscsabán volt tárlata, 1982-ben részt vett a nevezetes műcsarnoki Tisztelet a szülőföldnek kiállításon.

A két barát a közösen töltött ifjúság és a sorsukat befolyásoló hasonló életélmények, majd Jankay Tibor kivándorlása után végig levelezett egymással, 1969-ben és 1979-ben pedig személyesen is találkoztak Budapesten. Most képeik révén a látogatókat emlékeztetik együtt közös korukra, a 20. századra.

Jankay Tibor életművéből szeptember végéig látható a Magyar Zsidó Múzeumban is kiállítás, az ott bemutatott nagyméretű, erőteljes és virtuóz színkezelésű figurális vásznak, a gettóélményeket feldolgozó emlékezetes grafikai holokauszt-sorozat mellett a 2B Galéria további értékeket prezentál a festő munkásságából.

Bellák Gábor művészettörténész Jankay Tiborról szóló könyvében azt írta, hogy a művész különböző hatásokat, stílusokat ötvözött, amerikai emigrációjában – egészen az 1970-es évek közepéig – magyarországi emlékeit elevenítette fel, és „ebben kicsit Chagallra hasonlított”. Bolmányi Ferenc stílusa közel áll barátjáéhoz, de az ő stílusa befelé fordulóbb.

Jankay Tibor festészeti munkássága mellett jelentős gyűjtő is volt. A nyugat-afrikai és az óceániai törzsi művészet számos szép darabja került kollekciójába, végül a hagyományozással Békéscsabára. A 2B Galéria kiállítása október 11-ig tart nyitva.

2011. szeptember 15.