Harc a menstruációs szegénység ellen

Technológia ruhába zárva, amely enyhíti a menstruációs fájdalmat: e köré az ötlet köré épült a 2B Galéria pop-up kiállítása. A zárás után is folytatódik azonban a kampány a menstruációs szegénység elleni küzdelemért – a Kormos Anna Zsófia újrahasznosított textil installációjából készült sminktáskák megvásárolhatóak, a befolyt összeg a NEM! – Nők Egymásért Mozgalom által jut el a megfelelő helyekre.

Kormos Anna Zsófia projektjét a War on Period Pain című pop-up kiállítás keretében június 27-28-án mutatta be a 2B Galéria.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA programjában résztvevő dizájner a divat, a textil és az emberi test kapcsolatát kutatja. Egy olyan viselhető elektronikai (wearable technology) koncepción dolgozik, amely a menstruációhoz kapcsolódó fájdalomtípusok megoldására tesz kísérletet.

A művész a menstruációs fájdalomnak a női testre gyakorolt hatásait vizsgálja, és ezekre keres megoldást esztétikai és gyakorlati síkon.

A végső cél a hordható ruhaterv elkészítése. A kiállítás a kutatás eddigi eredményeit és a jövőbeli megvalósítási tervek vizuális anyagait, illetve a felkért alkotók, Bolla Szilvia, EJTECH, Karcis Gábor és Szeleczki Rozália a témára reflektáló munkáit mutatta be Ausztrics Andrea kurátor szervezésében.

A menstruáció témaköréhez kapcsolódó tabu és stigmatizáció máig globális probléma. A kiállítás céljául tűzte ki a problematizálás mellett azt is, hogy lehetőséget biztosítson a látogatói részvételre.

A különböző érzékszervekre ható installációk által az a látogató is átérezhette a fájdalmat, aki nem képes átélni azt.

Mit tehetsz, ha segíteni szeretnél?

Magyarországon hozzávetőlegesen a nők 30%-a éli át a menstruációs szegénységet hónapról hónapra. A kiállítást követő kampány során a War on Period Pain textil installációját újrahasznosítják, a belőle készült neszesszerek a projekt adománygyűjtő oldalán keresztül megvásárolhatóak. Vásárolj egy kis sminktáskát, amellyel egy nő havi menstruációs higiéniáját segíted elő vagy egy közepes méretűt, amellyel két nő havi szükségleteit fedezed, vagy adományozz, amennyit szeretnél, hogy neked köszönhetően is javuljon a rászoruló nők helyzete.

Az online adománygyűjtő akció július 28-ig tart.

KULTer.hu
2019. 07. 04.