Hang-kiállítás a Ráday utcai galériában

Második alkalommal rendezték meg a +3dB Kortárs Hangművészeti Fesztivált, melyhez a Ráday utcai 2B Galéria hanginstallációs kiállítással kapcsolódott.

Telt ház volt a megnyitón

A tárlaton olyan alkotásokat láthattak és hallhattak az érdeklődők, amelyek egyszerre használják a klasszikus zene és a képzőművészet eszköztárát. A legérdekesebb a művészien elhelyezett és megformált 12 hangszóró volt, ezek mindegyike egy hangot szólaltatott meg a tonális skálából, így a lejátszott dallam a befogadó helyének függvényében különbözött egymástól. A galéria szervezésében ez már a második olyan rendezvény, amely a hangokra épít. – Tavaly inkább performance-okat láthatott a közönség, idén bővült a látnivalók és a kiállítók köre is – magyarázta Rózsás Lívia művészettörténész, a rendezvénysorozat kurátora. – A kiállítás címe arra utal, hogy a plusz-mínusz 3 decibel az analóg hangzásban különösen nem számít, a zajhatáron belül van. Tehát, a hangművészet nem arról szól, hogy minél hangosabbak legyünk. Ez alkalommal cseh, holland, lengyel, német, örmény, szlovák és magyar szerzők saját előadásukban mutatták be műveiket. – Németországban és Hollandiában a hangművészet a kortárs művészet egyik jelentős ága, sokan foglalkoznak ezzel az irányzattal. Közép-Európában viszont még elég ismeretlen a közönség körében is – tette hozzá a művészettörténész.

A témában előadásokat is szerveztek az érdeklődőknek, és a performance-ok sem maradhattak ki a programból. A kiállítást Sőrés Zsolt nyitotta meg, aki, mint Rózsás Líviától megtudtuk, ennek az érdekes irányzatnak az egyetlen hazai képviselője.

Kulcsár Tamara

HT
2010. május 20.