Gyapjúval festő

Rónai Éva szövött képei és gyermekei, Roskó Bea és Gábor munkáiBevallom, Rónai Évát és munkáit eddig nem ismertem.

Azt is bevallom, hogy művei nagy hatást gyakoroltak rám. Rónai Éva 1931-ben született Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1971-ben, 1977-től pedig rendszeresen kiállítja műveit. Nemzetközi és hazai kiállításokon gyönyörű gobelinjeivel évről évre megmutatta a textilművészet határán igencsak túlmutató zseniális tehetségét. Számtalan elismerő művészeti díj tulajdonosa, két gyermek, két művész édesanyja. Őket úgy hívják, hogy Roskó Gábor és Roskó Bea.

A 2B Galéria tágas terében most egy válogatást láthatunk Rónai Éva grandiózus falikárpitjaiból. Ha valaki azt kérdezné tőlem, ki ez az ember, azt válaszolnám: egy festő. De festőktől már rég láttam ilyen igaz és nagy formátumú képeket. Képekként nézzük Rónai Éva műveit, bár nem ecsettel fest, hanem a természetével. Elmélyült, alázatos munka során bontakozik ki egy vízióból a gobelintechnikát meghazudtoló képi jelleg. Kárpitjain gyönyörű emberek élik különleges életüket. Mintha egy mesemondó történetei elevenednének meg, saját és családja különleges kalandjai indulnak az archaikus időkből, és érkeznek az aktuális jelenbe. A valóság nem kerüli el a mesélő figyelmét, de nem is tartja vissza attól, hogy történeteiben egy új valóság szülessen. Szereplői egyszerre élnek a múltban és a jelenben, ráadásul valahogy mintha ezt sikerült volna az örökkévalósággal is megértetnie.
Aki megnézi a kiállítást, otthon érzi majd magát. Mert olyasmi látható ott, amire csak egy nő képes: megteremteni a feltételeket az újjászületéshez és a túléléshez.


Kardos Rozi
2008. szeptember 17.