Feminine Laundry – tudósítás a Városból

Kellemes nyáresti idő volt a városban, különösen a Ráday utcában, amit már jó ideje „kultuccának” is hívunk. A külföldiek kiültek a vendéglátás asztalaihoz, hogy egy jó vacsorával fejezzék be a napot, vagy megpihentek és néhány sör után továbbindultak bulizni a városba.

A Ráday 47-ben lévő 2B Galéria előtt az ilyenkor szokásos nyüzsgés fogadott. Nagy érdeklődés kísérte a „Feminine Laundry” címmel megnyíló kiállítást, melyen két fiatal képzőművész Ipsics Barbara és Szász Lilla művei kerültek bemutatásra.

Böröcz László galériavezető szavai után élénk „társadalmi és kulturális élet” kezdődött a termekben. A művek megtekintése után, kisebb csoportokban vitatták meg a látottakat és a világ dolgait az emberek. Megtalálható itt ilyenkor mindenki aki számít a szakmában és az is aki csak beesik az utcáról a pohár vörösbor miatt. Nem unatkozott a két művész és a galériavezető sem, mert szinte alig lehetett a közelükbe férkőzni.

Ennyi körítés után persze most már érdemes lenne a művekről is szót ejteni.

Mindkét művész a fotográfiát választotta mondandója kifejezésének eszközéül.Az alkotók egymástól függetlenül, hasonló kérdésekkel foglakoztak az elmúlt években. Egyikük hiányos családi fotók alapján indult el és felderítette élete meghatározó szereplőit, női rokonait. A másik egy ismeretlen idős hölgy múltbéli terein és tárgyain keresztül dolgozta fel a témát.

A kiállított fotók mindegyike több mint egy síkbeli ábrázolás, vagy trendi alkotás. A képek igyekeztek egy történetet elmesélni az alkotók szemszögéből, mely nem maradt csak a falon, hanem eljutott a nézőhöz is aki így valóban befogadóként vehetett részt a rendezvényen. Sajnos az alkotókkal nem tudtunk sokat beszélgetni a nagy érdeklődés miatt. Amikor végre kiürült volna a terem, akkor megjelent egy diákcsoport, akiknek egy rövid szemináriumot tartottak.

Jó volt látni ezt a nyüzsgést és kellemes volt elsétálni a metróig, azzal a gondolattal, hogy ma is kaptunk valamit Európából és a kultúrából.

2014. 09. 07.