Fejes a léghajóból

IKREK A FALON

Charles Blondin francia akrobata 1859. június 30-án sikeresen átkelt a Niagara-vízesés fölött kifeszített 335 méter hosszúságú kötélen.

Rácmolnár Sándor:
A cunamilovas (2011) Molnár Ferenc: Semmi sincs már, mint volt régen (2011)

Egy hónappal később megismételte a bravúrt, akkor impresszáriójával a hátán tette meg a veszélyes utat. Amikor Rácmolnár Sándort furcsa világrekordok képbe fogalmazásán gondolkodott, egyebek mellett ez az őrült mutatvány is megihlette őt. Blondint és a hátán lovagló, halálra rémült, cilinderes menedzserét (miként a kiszemelt furcsa rekordok többségét) groteszk megközelítésben, ha némi párhuzamot keresnénk, aztmondhatnánk, hogy a múlt század eleji festett lőtáblák modorában örökítette meg.

A kötéltáncosról készített festménye most a 2B Galériában kiállított Guinness Record Mitológia című sorozatában látható egyéb meghökkentő és jókedvű rekordok megidézése mellett: egy indiai iskolai oktató tábla stílusában festett képe a világ leghosszabb körmű emberéről, egy őrült fejes a Zeppelin léghajóból egyenesen a Boden-tóba, feltűnik aztán egy ember, aki akárha gicscses törülköző főszereplője volna, hullámlovasként éppen túlél egy cunamit. Ezen a sorozaton csak szerényebben kapnak helyet a Rácmolnárra jellemző piktogramos, falfirkás, barlangrajzos, képregény ihletésű megfogalmazások, egy azonban változatlan: Rácmolnár Sándor a különös rekordok fura megörökítésével ezúttal ismosolygós formáját hozza.

Ez mondjuk nem ismeglepő, az a tény azonban igencsak az, hogy ikertestvérével, Molnár Ferenccel közösen állít ki. Molnár Ferenccel, aki 51 évesen először lép festőként a közönség elé, de láthatóan nincs megilletődve, mosolyogva játszik ő is. Alkotásai gyerekkora meghatározó film (diafilm) élményeit dolgozzák fel: egy megfestett kocka a Rejtelmes sziget című diafilmből, régi fotók közé kalandozó festett hősök az Orion űrhajó vagy az Angyal kalandjai című filmből.

Trencsényi Zoltán
2011. május 13.