Családi mozi

A Wächter testvérek (Ákos és Dénes) a 2B Galériában megmutatják nekünk, milyen a felhőtlen szórakozás a képtárban. Családi mozijuk a kiállítás címével indul (Wächter Bros. Pictures – a közismert Warner-embléma felhasználásával), s már ez jelzi, itt a vidámság, a derű, a tréfa játssza a főszerepet.

Talán nem is olyan szentségtörő vállalkozás: a középnemzedék két képviselője ironikusan idézi meg a gyermekkort, a közelmúlt történéseit, azt a közeget, amiben szocializálódtak a hatvanas-hetvenes években.

Wächter Dénes a kollázs-montázs technikát és a patternt használja képfelületeinek kialakításához. Képgyűjteményeinek motívumait – melyek a pin-up girlöktől a Füles címlapjáig, a Ludas Matyi viccújság karikatúráiig vagy a Lenin-bélyegekig terjednek -tapétaszerű felületekké alakítja. Hol visszaás régi képek rétegeibe, hol átfedi azokat, mindezt azonban egy régész gondosságával, egy képrestaurátor türelmével teszi. A részletek is megmaradnak ilyenformán, hisz elénk tárul egy egykorvolt festmény képfelülete, ugyanakkor az új elemek – például egy “3 éves Terv” feliratú cigarettadoboz, Várnai-karikatúra – új síkokat vagy épp tereket nyit a kép nézéséhez.

Wächter Dénes tehát a múlt hordalékain mosolyog (mosolyogtat meg minket) komolykodó aprólékossággal, és a kis méretek ellenére nagyvonalú, néhol talán túlzottan is nagyvonalú megdolgozásával.

Testvére, Wächter Ákos is idézeteket használ képeinek kialakításához. Az idézetek egyike a pixeles konkrét felület, a geometria – jobb szót nem találván – derűs egyformasága. Erősen villózó neonszerű geometrikus rácsok, néhol op-artos felületek adják a képsíkok nagy részét. Ebbe tolakszik, feszül bele egy zömmel fekete kontúrú piktogramig egyszerűsített másik, figuratív világ. Integető motorosok, emberkék vagy emblémaformájú reklámalakok, esetleg intenzív betűtípussal megírt feliratok váltják egymást. A szigorúan kialakított képmező mindig felbomlik egy-egy meghökkentően friss ötlet nyomán, mire a néző belefeledkezhetne a rendszer adta absztrakt élménybe, megjelenik egy váratlan effekt. Mintha a free dzsessz egy szigorúan építkező Bach-korál közepén fújna riadót.

A Wächter testvérek ritkán állítanak ki együtt. Mostani közös tárlatuknak az adott apropót, hogy a 2B Galéria immáron kilencedik alkalommal rendez művészcsaládoknak bemutató kiállítást. A drámai felismerésektől a már jól ismert összefüggések újbóli rögzítéséig remek alkalmat kínál ez a sorozat a magyar szellemi élet szövevényes voltának feltárására. A mostani kiállítás hangulata kicsit eltér a korábbi kultúrtörténeti utazásoktól. A két Wächter fivér tárlata derűs családi mozivá változtatta a Ráday utcai galéria termeit.

(Wächter Bros. Pictures, 2B Galéria, megtekinthető február 20-ig.)


Sinkó István
2010. március 5.