Családi album

A 2B Galéria művészcsaládokat bemutató sorozatának folytatásaként egy körülbelül 130 évet átívelő, napjainkig folyamatosan tartó történetet mutat be mostani kiállításán.

Seelenfreund Salamon és családja máig tartó története 1876-ban Szegeden, megszületésekor kezdődött. Művészeti tanulmányai után képzőművész lett, grafikus, aki betűtervezőként és illusztrátorként is dolgozott. Könyvcímlapokat tervezett, fametszeteket készített, és később gobelineket tervezett. Közben részt vett a szegedi zsinagóga freskóinak elkészítésében is. Az 1920-as években kivándorolt Palesztinába, ott élt és dolgozott tovább – egészen 1961-ben bekövetkezett haláláig.
Ez a kiállítás róla és utódjairól, családjának tagjairól szól. Hosszú, tevékeny alkotó életének számos dokumentuma is látható a kiállításon fotók, a bemutatott könyvborítók, metszetek és rajzok között. Lánya, Lea Yedidia valósította meg apja gobelinterveit, emellett saját tervezésű faliszőnyegeket és különleges hímzésmunkákat is készített. Ezek részben a szecesszió vonzásában készített nagy, dekoratív alkotások, mások pedig allegorikus tablók a palesztinai életről. Ezekből láthatunk néhányat a kiállításon. Avi Shaul Bruria, a Magyarországra később visszatért egyik unoka meglehetősen későn, ötvenéves korában kezdett foglalkozni a művészettel, de mégis egy teljesen eredeti hímzéstechnikát és képi világot tudott kialakítani. A kiállításon bemutatott sajátos hangulatú, varrott képek megejtő naivsággal mesélnek tájakról, láumiísokról. Az ő fia (a dédunoka) Forgács Péter, aki Privát Magyarország című filmsorozatával, happeningjeivel, videóinstallációival szerzett hírnevet. Ezen a Kiállításon a Kölcsönös analízis című videóműve látható-töredezett, tétova vallomása családról, anyjáról, testvéreihez való viszonyáról.
Testvére, Forgách András – aki anyakönyvezési hiba miatt írja „ch”-val a nevét – többkötetes író, ám jó ideje kedves foglalatossága a rajzolás is. Barátairól készít vázlatokat, portrékat. A legkisebb testvér Forgács Zsuzsa, akit sokan régről, az általa kitalált Lilásszínház előadásairól is ismerhetnek. Ő 13 év emigráció után tért haza, a kiállításon két Van Gogh-átdolgozását látjuk. Textilmunka mindkettő, a nagymama foltvarrástechnikáját ötvözi a saját kitalációjával, az ecsetvonásokat varrással utánozva. Illa Havkin (a nagymama másik lányának a lánya) Izraelben él és dolgozik ma is, mint az egyik leghíresebb könyvillusztrátor és grafikus. Itt most több gyönyörű színes mesekönyv lapját látjuk, valamint fekete-fehér nyomatokat, melyeken a világirodalom gyöngyszemeit illusztrálta.
A hömpölygő „vizuális családregény” május végéig tart nyitva a 2B Galériában.

Knox
2009. május 15.