Budapestre utazik a Jankay-örökség

Két és fél hónapon át a fővárosban lesz látható a békéscsabai festőművész, Jankay Tibor hagyatékának egy része.

Több mint száz festmény, grafika, szobor és törzsi kollekció utazik fel a Magyar Zsidó Múzeumba és a 2B Galériába. Több képet, valamint grafikákat és nyomatokat eladásra szánnak.

– Ez az év olyan eredményt is hozott, hogy egy régóta dédelgetett álom is megvalósulhat – kezdte Varga Edina. A galériaigazgató elmondta: a Napábrázolások Jankay művészetében címmel egy állandó kiállítás keretében a megyei érdeklődők már évek óta ismerkedhetnek a később Los Angelesben élt festőművész hagyatékával, ami halála után, ’97-ben érkezett haza.

Most azonban nem Jankay Tibor fogad vendégeket és barátokat – ahogy az a galériában lenni szokott -, hanem ő indul el egy nagyobb útra. Hamarosan már csomagol is.

– Két kiállításra kapott lehetőséget a hagyaték. Augusztus 1. és 24. között, illetve szeptember 14. és 27. között Jankay! Békéscsaba-Los Angeles-Békéscsaba címmel mutatkozik be a Magyar Zsidó Múzeumban. Emellett szeptember 14. és október 11. között a 2B Galériában egy Jankay Tibor-Bolmányi Ferenc-tárlat lesz látható Barátok Békéscsabáról címmel.

A feladat nem csak a hagyaték gondozásából és ápolásából áll, minél szélesebb körnek és minél több helyen be is kell ezt mutatni – mondta Varga Edina. Hozzátette: abban, hogy mely képek utaznak a fővárosba, az örökséget nagyban ismerő művészettörténészek döntöttek.

Az igazgató elmondta: az életmű népszerűsítésére több eshetőség is van. Ilyen többek között az, mikor értékesítik egy részét. Úgy véli, Jankay Tibor igen termékeny művész volt, az összes témát gazdagon feldolgozta, méretes örökséget hagyott az utókorra. A békéscsabai közgyűlés legutóbbi ülésén úgy határozott, ezekből egy párat eladásra szán. Varga Edina kiemelte, erről a lépésről egy előzetesen megfontolt és átgondolt koncepció született.

– Eddig még érintetlen ez az életmű. A nagyközönség számára ismeretlen, csak most kerül elé – fűzte tovább Varga Edina, hogy miért értékesebb Jankay Tibor öröksége azoknál a kortárs művészekénél, akik hagyatékát már át is válogatták. Úgy fogalmazott, ettől lesz érdekesebb is. Ezért szeretnék minél szélesebb közönség előtt bemutatni, erre már keresik is a lehetőségeket.

L. B.
2011. július 20.