Az esküvő fétise

Szerintem már minden nő elgondolkodott azon, milyen esküvői ruhát venne fel- vagy már éppen felvette azt- az esküvőjén. Elképzelte magát benne, ahogy az oltár elé lépve kimondja az igen-t. Milyen gyönyörű is tud lenni egy nő ebben a különleges ruhakölteményben. Ééésss…..vajon egy férfi hogy mutatna benne?

A 2B Galéria -szokásához híven- ismét olyan kiállítást szervezett, amit nevezhetjük egy ultramodernnek, nevezhetjük különlegesnek, rendhagyónak, a lényeg ugyanaz, nem lehet egykönnyen elfelejteni. És ezt pozitív kritikának szánom.

Alexine Chanel ás Szabó Benke Róbert voltak azok a művészek, akik a menyasszonyi ruhát, valami teljesen más megközelítésből mutatják be.

Alexine Chanel 1972-ben Franciaországban született, Berlinbe költözése előtt nemzetközi cégek tervező grafikusaként dolgozott. Jelenleg képzőművészettel foglalkozik. Fotósorozatain a nőiséget mint sorsszerűséget, a szexualitást mint játékot ábrázolja. Saját testét gyakran kompozíciós elemként használva merész beállításokkal, vad színekkel dolgozik.

Szabó Benke Róbert 1970-ben született a Vajdaságban. Jelenleg Budapesten él és dolgozik. A Pécsi József díjas művész a magyar és külföldi underground ismert alakja. Hírnevét többek közt kirívó performanszainak, divatbemutatóinak és fotóinak köszönheti. Ezek látszólag egy elképzelt világról szólnak, mégis azonnal érezzük, hogy sokkolóan őszinte vallomások.

Mindezt megkoronázza a belépéskor a földön található kompozíció, mely sóból és templomi viazsból kiöntött, rendbe álított menyasszony figurákból áll.

A videómunkák a házasságot próbálják értelmezni különböző szemszögekből.

A 2B Galéria kiállítása március 21.-ig tekinthető meg, a Ráday utca 47. szám alatt.

Németh Krisztina
2009/03/15