Auschwitz helyett „Waldsee”-t írattak az áldozatokkal

Bécsben is bemutatják a kiállítást.

Magyarország ENSZ-hez delegált bécsi állandó képviseletének épületében látható hétfőtől a holokauszt áldozatainak emléket állító Waldsee kortárs képzőművészeti kiállítás.

A tárlat a 2B Galéria programjára épül. Kiindulási pontját a Magyar Zsidó Levéltárban őrzött, Auschwitzból küldött tábori levelezőlapok adják. Az elhurcolt zsidókkal haláluk előtt az őrök levelezőlapot írattak, amelyekben a rokonoknak azt kellett írniuk, hogy jól vannak és szerencsésen megérkeztek. A feladás helyeként Auschwitz helyett egy képzelt üdülőhelyet, „Waldsee”-t kellett a lapra írniuk. A levelezőlapok rendeltetése az volt, hogy megnyugtassák az otthon maradt rokonokat, és ezzel megkönnyítsék a deportálásukat.

A kurátorok saját elképzelt „Waldsee” képeslapjaik megalkotására kérték fel a meghívott művészeket. Az alkotók személyes történetekkel egészítik ki a műveket.

Az eredetileg meghívott kelet-európai művészekhez később számos alkotó csatlakozott, köztük a dél-afrikai William Kentridge, Sylvia Plachy New York-i fotóművésznő és fia, Adrian Brody színész.

Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárral közös szervezésben létrejött bécsi tárlat a Raoul Wallenberg-emlékév és a bécsi Vienna Art Week rendezvényei keretébe illeszkedik – mondta el bevezetőjében Csuday Balázs ENSZ-nagykövet.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a 2B Galéria programja úgy teszi kézzelfoghatóvá, személyessé a történteket az azokat már csak hallomásból ismerő harmadik, negyedik generáció számára, hogy „mikrotörténelmi” megközelítést választott, amelynek az egyes ember áll a középpontjában.

Az első kiállítás 2004-ben, a holokauszt hatvanadik évfordulóján jött létre. Azóta a tárlatot több országban is bemutatták, így például a New York-i Hebrew Union College-ban, a berlini Collegium Hungaricumban, és az ulmi Dunai Svábok Központi Múzeumában – mondta el Böröcz László kurátor. Az elmúlt héten az Art Market Budapesten láthatta a gyűjteményt a közönség.

Az évek alatt a sorozat folyamatosan bővült, darabjainak száma mára száz fölé emelkedett. Bécsben ezek közül mintegy harminc mű látható január végéig.


Stop 2012. november 20.