Árkádia-díj a bevagonírozott háznak

A 2011-es Árkádia-díjat a „Transzport. A bevagonírozott ház” holokauszt-emlékmű megvalósításának támogatójaként a 2B Kulturális és Művészeti Alapítvány kapja. A díj átadására június 8-án, 14.30-kor kerül sor a Ráday utcai 2B Galériában.

A 2B Kulturális és Művészeti Alapítvány Böröcz András és Rajk László közös holokauszt-emlékműve, a „Transzport. A bevagonírozott ház” megvalósításának támogatója. A Transzport hazánkban egyedülálló módon, szakítva a tradicionális emlékmű toposzokkal az emlékezés folyamatának elindításához a városképet hívja segítségül. A bevagonírozott ház egyszerre emlékmű és emlékhely. Választott helye Budapest olyan negyedében áll, melynek története elválaszthatatlan a zsidóságtól, a magyar holokauszttól. A Transzport tervei június 1. és 15. között a 2B Galériában láthatók.

Az Átrium Városkép Alapítvány által alapított Árkádia díj célja, hogy támogassa mindazon építészeti és városrendezési elképzeléseket és törekvéseket, melyek segítik a Budapest városképébe illő, a főváros kulturális örökségének részét képező régi épületek, emlékművek megőrzését, felújítását, fejlesztését. Korábbi díjazottak: Vékony Péter (2010), Ráday Mihály (2009), Mischa Kuball (2008) és az Óvás Egyesület (2007). 2003-ban a Műszaki Főiskola 20 végzős diákja kapott elismerést egy régi remíz hasznosítására kiírt pályázatra beküldött építészeti terveiért.


2011. június 8.