Argentin rajzok budapesti kiállításon

Gabriela Aberastury, Gabriel Barna, Sameer Makarius és Ines Vega műveit lehet megtekinteni.

Dél négyszer – rajzok címmel négy ismert argentin grafikusművész állítja ki 40 munkáját Budapesten, a 2B Galériában szeptember 9-től, hétfőtől.

Böröcz László, a galéria vezetője az MTI-nek elmondta, hogy személyes kapcsolatok révén, egyéves szervezőmunka után az argentin külügyminisztérium támogatásával jön létre a tárlat.

A galéria vezetője kiemelte, hogy az argentin grafikusokat és illusztrátorokat világszerte számon tartják. A budapesti kiállítók, Gabriela Aberastury, Gabriel Barna, Sameer Makarius és Ines Vega kiemelkedő művészek, akiknek munkáiban ugyanolyan fontos szerepet tölt be a képi megjelenítés, mint a technika.

Gabriel Barna az MTI-nek elmondta, hogy mind a négyük rajzait a Río de la Plata-stílussal illetik. A két folyó összefolyásából kialakuló Río de la Plata Uruguay és Argentína határát képezi, a két országban nemcsak a nyelv közös, hanem a festői kifejezésforma is hasonló. A Río de la Plata-stíluson belül a montevideói spanyolos, szigorúbb, míg a Buenos Aires-i olaszosan lágy formákat használ. Megjegyezte, hogy az ő munkáin az uruguayi iskola befolyása érvényesül inkább. Expresszív rajzokat készít, keveri a grafikával, sokszor nyom vászonra absztrakt és a figuratív stílus között mozgó műveket. Gabriel Barna 1947-ben született Budapesten és szüleivel 1949-ben emigrált Argentínába. Először az apja volt a tanára, később a legjelentősebb argentin művészeknél folytatta képzőművészeti tanulmányait.

Gabriel Barna elmondta, hogy a budapesti kiállítás anyagát bemutatják Buenos Airesben is. Neki ugyanott november 20-án nyílik Út címmel tárlata, amelynek anyagát Párizsban készíti mint a Cité des Arts rezidens művésze.

Gabriela Aberastury a geometria képviselője, klasszikus fekete-fehér rajzokat készít. 1943-ban született Buenos Airesben. Még abban az évben szüleivel New Yorkba emigrált. Első rajzleckéit Lesznai Annától (1885-1966), a magyar születésű írótól, grafikustól kapta. Később visszatért Argentínába, elvégezte a képzőművészeti főiskolát, majd 1967-től több évig a kasseli képzőművészeti főiskola ösztöndíjasa volt. Öt éven át tanított Németországban, Fuldában. Most Buenos Airesben él.

Sameer Makarius (1924-2009) egyiptomi születésű művész volt. 1940-ben Magyarországra került, mert apját Budapestre helyezték diplomáciai szolgálatra. A fiatalember barátságot kötött az Európai Iskola művészcsoport több tagjával, köztük Bálint Endrével, Korniss Dezsővel, Lossonczy Tamással, akikkel többször közösen állított ki 1945-ben és 1946-ban Budapesten. Svájcba ment, majd 1953-ban Buenos Airesben telepedett le. Argentína egyik legismertebb fotóművésze lett, művei nemcsak argentin gyűjteményekben szerepelnek, hanem a Photo Forumon is New Yorkban. Nevéhez fűződik Argentína első fotótörténeti kötete.

Ines Vega igazi dél-amerikai, kifinomult formákat használ, művészi rajzaiért többször kitüntették. Buenos Airesben diplomázott, 1985 és 1987 között Madridban, majd 1989 és 1995 között Franciaországban élt. Számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt Argentínában, az Egyesült Államokban és Párizsban.

Az argentin grafikai tárlatot, amely október 4-ig tart nyitva, Claudio Giacomino, a budapesti argentin nagykövetség ügyvivője nyitja meg.

MTI
2013. szeptember 4.