A japán nép gondolkodásának lenyomata


Japán. Ha azt kérdezem, mi jut eszébe Japánról, minden bizonnyal az első gondolatok között lesz- a szigor, munkafegyelem, udvariasság, modern technika mellett- a kimonó is, mely a japánok hagyományos nemzeti viselete. De mit keres a kimonó egy galériában? A 2B Galéria japán művészek alkotásaiból rendezett kiállítást, melyet még néhány napig megtekinthetnek.

A 2B Galériába belépve, egy cseppnyi modern Japánt szemlélhetnek meg. A kiállítók mind rendkívül érdekes, s különleges művel jelentek meg a tárlaton. Az Uneasiness Group-ot például három Osakában élő művész alapította. A csoportnak több nagyszabású tárlata volt már, többek között az Oszakai Tartományi Modern Művészeti Központban, a hirosimai Xa104 Roadside Museum-ban.


Ashitani Masato a műveiről egyetlen kópiát készít, mely a speciális nyomtatási eljárás eredményeként elmosódott szélű lesz. Cím nélkül 1-4 című műve kellemes élményt nyújt azoknak, kik néhány percig megállnak a mű előtt.

Osawa Tatsuo festményeit lelakkozza s felcsiszolja úgy, hogy a szemlélő akár önmagát is láthatja benne. Tökéletesen sima művet készít, hozzáillő színekkel.
Iwasawa Arimichi áttetsző anyagokat használ. Gyakran készít mozgóképet is, s ahhoz, hogy elérje a megfelelő hatást, akár a kiállítóterem padlóját is képes kicserélni.

A galériában található műve keltheti akár egy gömb, földgolyó, univerzum képzetét is. Vagy figyeljük meg kék s piros alkotásait. Van bennük valami megfoghatatlan, mely még fantasztikusabbá teszi őket.

Nobuho Nagasawa japán művész, 2001 Óta él New-Yorkban, munkáit számos elismeréssel jutalmazták már. Az anyaghasználatot és a művészeti módszert mindig az adott ország kulturális, politikai és emberi vonatkozásainak figyelembe vételével választja ki. Videó munkáit sajnos ottjártamkor nem láthattam, de bízom benne, hogy akik még az elkövetkező napokban ellátogatnak a galériába, már ezt is megszemlélhetik.

Rumi Tsuda művészetének elemei a keleti tradícióból, s nyugati kultúrából tevődnek össze. Legutóbbi kiállításán Barbie babákat alakított át apró gésákká..

Kazuko Myamoto a japán nemzeti viseletet, vagyis a kimonót formázta meg többféleképpen. Az óriás kimonó, a szakállas kimonó, a növényes kimonó mind egy témára készültek, egy tárgyból kiindulva, mégis más lett a végeredmény, más lett a mű jelentése.

A Japanese Meeting Point kiállítást november 3.-ig tekinthetik meg a 2B galériában, mely a IX. kerületben a Ráday utca 47. szám alatt található.

Németh Krisztina