A Bolond Teremőr Hat Jelenése

Kicsiny Balázs  kiállítása a 2B Galériában

Kicsiny Balázst tagjai sorába választotta a Széchenyi Művészeti Akadémia Képző és Iparművészeti Szakosztálya. Ilyen alkalmakkor székfoglaló kiállítást rendez a művész. Erre most a 2B Galériában került sor. A Bolond Teremőr Hat Jelenése címmel hat táblaképet látunk  Mindegyik Kicsiny-kép „ütős”, nem lehet csak úgy elhaladni mellette, mert gondolkodást kíván. A festészet problematikája önmagában nem érdekli, számára az ecset és a vászon eszköz valami erőteljes üzenet kifejezésére.

Kicsiny Balázs: A Bolond Teremőr Hat Jelenése

Képei mesélnek. Itt most minden egyes kép egy eltévedt pilótát ábrázol. A  képtár romba dőlt és a gyanú a teremőrre terelődött.  A teremőr, némának, süketnek és írástudatlannak tetette magát, és hat ügyetlen, megfestett képben volt  csak hajlandó tanúvallomást tenni. Az első képen az eltévedt pilóta jelent meg,  a másodikon  egy szépségkirálynő bukkant fel, a harmadikon  gyászoló akrobaták kísértettek,  a negyedik napon egy világtalan labdarúgó tévedt a képtárba  az ötödik napon  éjfélkor,  két elítélt tárlatvezető  magyarázta a gyűjtemény eltűnt képeit  a képtár romjai között. A hatodik nap hajnalán egy senki nem látta film főszereplője  tűnt fel és vált  láthatatlanná egy pillanat alatt.

Ahogy korábban a bányász témájú műveinél szenet és szénport használ itt is a fekete-fehér kontrasztja dominál.  Az alakok és a környezetük különleges képi egység. A figurák mozgó alakok, mindegyik képen a mozgás dominál, de megmerevedetten.

Kicsiny Balázs

Kicsiny képeit nézve a valós és nem valós alakok reális és szürreális térben körbe fonnak, nem tudjuk, hogy itt szereplők vagy tárlatlátogatók vagyunk.  A valóság már mögöttünk, nem cselekvői, csak elszenvedői vagyunk a történetnek. Sarkaiból kifordult a világ, vannak ismerős pontok, de nincsenek kapaszkodók. Kicsiny Balázs sűrített szimbolikájú képsorozata nyomasztó, félelmetes lenne, ha nem éreznénk ki belőle az iróniát.

Kicsiny Balázs kiállítása a 2B Galériában az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia székfoglaló kiállítása január 26-ig látogatható a 2B Galériában (Ráday u. 47)

Józsa Ágnes