PUSZTÍTÁS ÉS TEREMTÉS

Abel Pann (1883–1963) életútja a diaszpórától Izraelig

a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a 2B Galéria kiállítása

megnyitó: szeptember 5., kedd, 18 óra

megnyitja: Dr. Zima András, a Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény igazgatója

A kiállítás megnyitóján közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium hallgatói: Lászlófi Zselyke – hegedű, Abdelhafez Yanka – brácsa, Csákvári Emma – cselló

Elhangzik: Kuti Sándor: Szerenád vonóstrióra és Zikmund Schul: Két haszid tánc

Abel Pann festő, grafikus (Kreslawka, 1883 – Jeruzsálem, 1963). Az egykori Orosz Birodalom területén egy kis faluban született, apja rabbi volt. Fiatalon elhagyta otthonát és egy vilniusi grafikai műhelyben kezdett dolgozni. Először Párizsban dolgozott, majd 1919-ben olyan nagy hatást gyakorolt rá egy látogatás az akkori Palesztinában, hogy Jeruzsálemben telepedett le. A két világháború között Európa számos országában volt kiállítása, sokat utazott és alkotott, ünnepelt művész volt. 1925-ben Magyarországon is volt kiállítása a Nemzeti Szalonban, a tárlatot Klebelsberg Kunó miniszter nyitotta meg. Az 1930-as évek második felétől kezdve nagyrészt már Jeruzsálemben élt. Bibliai jelenetek ábrázoló képeivel és litográfiai albumaival vált híressé, célja az egész Biblia illusztrálása volt.

Abel Pann grafikai munkássága kevéssé ismert a hazai közönség előtt. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében lévő képeinek egy része pogrom-ciklusának részei, másik része bibliaillusztrációk, valamint Mózes öt könyvéből az első könyvhöz, a Genesishez készült két, színes litográfiákból álló illusztrált album.

A kisinyovi pogromokat, majd a zsidóság első világháború alatti üldöztetését megörökítő munkái kivételes rajztudásáról és mély pszichológiai érzékről vallanak. Az újságírói elhivatottsággal rögzített jelenetek Goya képeit idézik: egyetlen szuggesztív arckifejezéssel jellemzett, egyetlen gesztussal felvázolt, menekülő embereket látunk. A megrázó jelenetek éles ellentétben állnak Abel Pann lírai Biblia-illusztrációival. Bármelyik ciklusáról is legyen szó, életműve mindenképp figyelmet és értő befogadást érdemel.

A kiállítás október 20-ig látogatható.

Tárlatvezetés 1.

Tárlatvezetés 2.

Tárlatvezetés 3.