PÁSZKA MINDENEK FELETT

A zsidó tradíció és a művészet találkozása a 21. században

Végy egy kis maceszt, egy muzeológussal körítve és egy rabbival fűszerezve, ez a „Talmud nem csak nőknek” előadássorozat következő alkalma a 2B Galériában.

A macesz – mácá, pászka – a kelesztetlen tésztából készült sült lap, napjainkban az élelmiszerboltok polcainak elmaradhatatlan terméke, több ezer éves múltra tekint vissza. Évről évre Pészách ünnepén az Egyiptomból való kivonulásra emlékezik a zsidóság. Az egykor történt csodás megszabadulás emlékét és az ünneppel való azonosulást fejezi ki, hogy a vallásos zsidók a nyolc napig tartó ünnep idején kelesztett kenyeret nem, csupán maceszt fogyasztanak.

Egy hete nyílt meg a Maca kiállítás a 2B Galériában.  A közreműködő művészek a több ezer éve megtörtént eseményt gondolták tovább, a tradíciókat tiszteletben tartó, de mégis újszerű megközelítéssel.

Kedd este arról tanulunk, hogy miként jelenik a szépségre való törekvés már az ősi zsidó szövegekben is a mindennapi életben. “A vallási parancsolatok esztétikai dimenzióval kiteljesített teljesítése a hiddur micva, a parancsolatok ’megszépítése’. A Midrás szerint a hiddur micva ’megszépíti’ a parancsolatot végrehajtóját is, s végül a parancsolatok végrehajtása ezen az esztétikailag magasabb szinten megszépíti Izrael Istenét.

Szövegtanulás Toronyi Zsuzsa muzeológus és Darvas István rabbi közreműködésével a 2B Galériában.

Részvételi hozzájárulás: 500HUF

* Az eseménysorozat a Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden és a MiNYanim támogatásával valósul meg.