LAUDER JAVNE KOZMOSZ

Előadások az űrről és sok minden másról

Mi köze van Csillagvárosnak Hamlethez, avagy a dán, aki arany orrot szeretett volna, de hiába – Horányi Gábor, a budapesti Lauder Javne Iskola főigazgatója előadása Csillag születik – Orosz Alexander, a budapesti Lauder Javne Iskola 9. évfolyamos tanulója előadása

Tycho de Brahe a dán csillagász Shakespeare kortársa, nemes ember volt. A dán királytól kapott szigeten felépítette Uraniborgot, azaz Csillagvárost, úgy 25 km-re Koppenhágától. Moszkvától 25 km-re is van egy Csillagváros, szívében a Gagarin űrközponttal. Tycho megjelenését párbajban elvesztett orrának fémből készített pótlása tette még nemesebbé. Állítólag cserélgette is protéziseit, attól függően milyen eseményre volt hivatalos. A róla készült egykori portrén furcsa orrán kívül a rokonság címereit is láthatjuk. Milyen ismerős Rosenkrans ás Guldensteren neve! A Hamlet elején egy fényes csillag sejteti az idő kizökkenését. Egy szupernóva jelent meg az égen 1572-ben, Tycho fedezte fel, de Shakespeare is látta. Úgy látszik, minden mindennel összefügg. Na de hogy függhet mindez össze a Budapestet Prágával összekötő Jan Jesenius expresszel? Valóságos és valóságosnak vélt történetek hálójában élünk. Ezekből fogunk megismerni egy meglehetősen érdekeset.

Horányi Gábor

Manapság a „csillag” szó már inkább tehetséget jelent. De mit szimbolizált régen? Csillag születik, de nem a képernyő által sugározott vetélkedőn, hanem a valós égbolton, vagy a festővásznon, esetleg a költő képzeletében. .. Előadásom a csillagokról, a kozmoszról szól, azon belül pedig, hogy mit jelentenek a művészetben. Beszélni fogok konkrét festményekről, és hogy a festők a csillagok segítségével mit szerettek volna kommunikálni. A költészetre is szeretnék kitérni, melyben szintén oly sok dolgot tudnak a ragyogó égitestek szimbolizálni. Boldogan várok mindenkit.

Orosz Alexander