HOVATOVÁBB

A szezon, a fazon és a korszak

résztvevők: Rasmus Eulenberger, Philipp Hoch, Marie-Eve Levasseur, Pettendi Szabó Péter, René van Raemdonck, Pascal Renger, Szentesi Csaba, Ulbert Ádám

A kiállítást megnyitja Rajk László (Budapest) és Sebastian M. Kretzschmar (Lipcse)

A lipcsei D21 kiállítóterem, a lipcsei grafikai és könyvművészeti főiskola szabadiskolája valamint a budapesti 2B Galéria közös kiállítása az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest ’1989 Balaton” c. projektjének részeként a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával.

„mindaz, ami a szocializmus balatoni talaján sajátos Nyugat-imitációként alakot öltött, egy spontán alulról szerveződött népi kezdeményezés, amolyan „csináld-magad-a-nyugatod” volt. Ezt vitték magukkal – egyfajta kulturális poggyászként – azok a Trabantok, amelyek a korabeli felvételeken átgördülnek a megnyitott határon.” (Deme János  www.c3.hu/scripta/lettre/lettre74/deme.htm)

Erre reflektálnak a videó, a festészet  és a fotó műfajában a kiállításon szereplő magyar művészek Ulbert Ádám  http://adamulbert.com/, Szentesi Csaba http://csabaszentesi.blogspot.com/ és Pettendi Szabó Péter http://www.photoblog.com/rennpappe/  valamint az egykori trabantos endékások nemzedékének gyerekeiből kikerült  fiatal német képzőművészek. A lipcsei grafikai és könyvművészeti főiskola szabadiskolájának növendékei szintén ennek a kiállításnak a keretei között figyelik, hogy mi lett ebből a szép, új világból, keresik önmagukat és művészi lehetőségeiket, s a választ a kérdésre, hogy HOVA TOVÁBB.

Zárórendezvény: 2010. április 29-én, csütörtökön 18 órakor Pettendi Szabó Péter és Koronczi Endre „Nagyon kék” c. trabantos videófilmjének hazai ősbemutatójával.

A kiállítás anyaga 2010. február 27. és március 21. között a lipcsei Kunstraum D21 galériában www.d21-leipzig.de szerepelt, ahol magyar részről Krasznahorkai Kata kurátor mutatta be.