HÉTKÖZNAPI HIÁNYCIKKEK

kiállítás és workshopok (2021 04.23-05.30.)

Ha hazaérünk, felkapcsoljuk a villanyt, melegebbre állítjuk a fűtést. Melegvízzel zuhanyzunk a fürdőszobában, melegvízzel mosogatunk a konyhában. Megszoktuk, természetesnek vesszük. De mi van azokkal, akiknek mindez nem adatott meg Magyarországon? Mennyire rajzolja át ez a hiány az ő életüket és világképüket? A Hétköznapi Hiánycikkek projekt egy konkrét szegregátumra koncentrálva, az ott élők aktív bevonásával vizsgálja a közművesítés hiányából és a káros környezeti tényezőkből adódó életkörülményeket, és az azokra adott válaszokat.

A Magyarországon élő szegényeket a mainstream média legtöbbször inaktív, beletörődő, apatikus emberekként ábrázolja. A szükség azonban tevékennyé és kreatívvá teszi az embert. Ebben a helyzetben számos egyéni és közösségi, az adott körülményekhez leleményesen alkalmazkodó megoldás születik mindennap.

Ezeken a helyeken a tér és az idő is más dimenzióba kerül. A szegregátumokban átalakul a magán- és közterek fogalma. A belső privát tér szűk, a konyha sokszor egyben fürdőszoba is, az udvar már közösségi tér. Közművek hiányában a tüzelő beszerzése vagy a víz hordásával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységek naponta több órát is elvehetnek az ember életéből. A rossz minőségű lakóterek folyamatos karbantartása ráadásul rendkívül idő- és pénzigényes: a fal vizesedik, állandó újrafestésre van szükség, a bútorok hamar tönkremennek.

Az interaktív kiállítás és kapcsolódó workshopok, szakmai beszélgetések keretében megismerkedhetünk a helyzet kihívásaival, és hogy ebben a helyzetben milyen egyéni és közösségi, a körülményekhez alkalmazkodó mindennapi gyakorlatok születnek.

***

Alkotók: Berecz Diána, Bozzai Dániel, Bubla Éva, Neogrády-Kiss Barnabás, Papp Gergely

***

A projekt az OFF-Biennále Budapest 2021 keretében jött létre. A kiállítás látogatásához az OFF honlapján lehet regisztrálni, az ehhez szükséges link az egyes programok oldalain hamarosan elérhető lesz. A kiállítótérben a hatályos jogszabályok betartásával egyszerre csak limitált létszámú látogatható lehet jelen, maszk viselése kötelező. Kérjük, jelezze érkezését, amennyiben akadálymentesítésre van szüksége (pad@pad.network).

A kiállítás ideje alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezünk élő rendezvényeket, minden program online lesz elérhető. A kiállításhoz megnyitó eseményt sem szervezünk, az OFF-Biennále megnyitó eseménye online lesz megtekinthető, április 23-án este 8 órakor az OFF-Biennále Facebook oldalán.

Támogatók: Summa Artium
Ferencvárosi Önkormányzat
Mozaik Hub

http://hetkoznapihianycikkek.hu/kiallitas.html