HÉTKÖZNAPI HIÁNYCIKKEK

(2021 04.23-05.30.)

Ha hazaérünk, felkapcsoljuk a villanyt, melegebbre állítjuk a fűtést. Melegvízzel zuhanyzunk a fürdőszobában, melegvízzel mosogatunk a konyhában. Megszoktuk, természetesnek vesszük. De mi van azokkal, akiknek mindez nem adatott meg Magyarországon? Mennyire rajzolja át ez a hiány az ő életüket és világképüket? A Hétköznapi Hiánycikkek projekt egy konkrét szegregátumra koncentrálva, az ott élők aktív bevonásával vizsgálja a közművesítés hiányából és a káros környezeti tényezőkből adódó életkörülményeket, és az azokra adott válaszokat.

A Magyarországon élő szegényeket a mainstream média legtöbbször inaktív, beletörődő, apatikus emberekként ábrázolja. A szükség azonban tevékennyé és kreatívvá teszi az embert. Ebben a helyzetben számos egyéni és közösségi, az adott körülményekhez leleményesen alkalmazkodó megoldás születik mindennap.

Ezeken a helyeken a tér és az idő is más dimenzióba kerül. A szegregátumokban átalakul a magán- és közterek fogalma. A belső privát tér szűk, a konyha sokszor egyben fürdőszoba is, az udvar már közösségi tér. Közművek hiányában a tüzelő beszerzése vagy a víz hordásával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységek naponta több órát is elvehetnek az ember életéből. A rossz minőségű lakóterek folyamatos karbantartása ráadásul rendkívül idő- és pénzigényes: a fal vizesedik, állandó újrafestésre van szükség, a bútorok hamar tönkremennek.

Az interaktív kiállítás és kapcsolódó workshopok, szakmai beszélgetések keretében megismerkedhetünk a helyzet kihívásaival, és hogy ebben a helyzetben milyen egyéni és közösségi, a körülményekhez alkalmazkodó mindennapi gyakorlatok születnek.

***

Alkotók: Berecz Diána, Bozzai Dániel, Bubla Éva, Neogrády-Kiss Barnabás, Papp Gergely

***

A projekt az OFF-Biennále Budapest 2021 keretében jött létre. A kiállítás látogatásához az OFF honlapján lehet regisztrálni, az ehhez szükséges link az egyes programok oldalain hamarosan elérhető lesz. A kiállítótérben a hatályos jogszabályok betartásával egyszerre csak limitált létszámú látogatható lehet jelen, maszk viselése kötelező. Kérjük, jelezze érkezését, amennyiben akadálymentesítésre van szüksége ([email protected]).

A kiállítás ideje alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezünk élő rendezvényeket, minden program online lesz elérhető. A kiállításhoz megnyitó eseményt sem szervezünk, az OFF-Biennále megnyitó eseménye online lesz megtekinthető, április 23-án este 8 órakor az OFF-Biennále Facebook oldalán.

Nyitvatartási idő:
kedd-péntek 15.00-18.00
szombat-vasárnap 14.00-18.00
A kiállítás látogatása ingyenes.

Támogatók: Summa Artium
Ferencvárosi Önkormányzat
Mozaik Hub

We reach home, turn the light and the heating on. We use hot water to take a shower and wash our clothes and dishes. We take such things for granted. But what about the ones who are not given access to these basic utilities and services in Hungary? How do these shortages shape their lives and perspectives? Focusing on a specific segregated setting, with the active involvement of local communities, project Everyday Shortcomings maps the existing living conditions resulting from the lack of public services and exposure to harmful environmental factors, and highlights the local responses to the given situation.Inactivity, resignation, and apathy are common features of the dominant mainstream visual representation of communities living under such conditions. Very few would think how active and creative a person needs to become in order to cope with the situation. Countless individual and community-based daily practices are invented that necessarily but ingeniously adapt to often particularly challenging circumstances.In these places, space and time exist in a different dimension. The concept of private and public spaces is transformed. The interior of a home is narrow and multifunctional, the kitchen is often also used as a bathroom, while the yard is already a communal space. In the absence of utilities, activities such as getting the firewood or other solid fuel for heating, fetching water from a public well, carrying it home, heating and using it, add several extra hours of housework to the life of a local family. In addition, maintaining living spaces built of poor quality materials is extremely time-consuming and costly: the walls keep getting wet and moldy, require constant repainting, and pieces of furniture are quickly destroyed.An interactive exhibition, discussions and workshops will enable the visitors of the OFF Biennale to meet and experience the challenges of the situation and to learn about the ingenuity and creative coping mechanisms of segregated communities.

***PAD team: Diána BERECZ, Dániel BOZZAI, Éva BUBLA, Bálint JASKÓ, Barnabás NEOGRÁDY-KISS, Gergely PAPP***


The project was commissioned by OFF-Biennale Budapest 2021.In compliance with the regulations in force, only a limited number of visitors can be present in the exhibition space at a time, wearing a mask is mandatory. Please indicate your arrival in case of need for wheelchair access ([email protected]).Opening hours:
Tuesday-Friday 15.00-18.00
Saturday-Sunday 14.00-18.00Free entry.

Sponsor: Summa Artium
Ferencvárosi Önkormányzat
Mozaik Hub