COMMON JAM 5.

Kiállítás megnyitó és a Punk konyha No2 funzine lapszám bemutatója a fenntartható konyha jegyében

Évek óta hagyomány a 2B Galériában, hogy egy nőművészekből álló alkotóközösség- Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Szabó Eszter Ágnes, Szilágyi Csilla, Boldizsár Zsuzsa, Syporca Wandhal és Karai Györgyi – festményeket, installációkat, grafikákat, fanzinokat, textil-és üvegmunkákat állít ki. A befőzéstől a dzsemkészítésen át 2018-ra a képzőművészet és design határterületén megjelenő termékfejlesztésig jutottak az alkotók, és ez egy újabb lépést jelent az utcai gyümölcsök művészeti feldolgozásában. A kiállítás megnyitó, egyben a Budapest Street Fruit Bonbon termékbemutatója is lesz.

A művészek Pest környéki, útszéli, elhagyott almafák termését szüretelik le. Tevékenységük fontos üzenete a kárba vesző, mások által nem hasznosított gyümölcs hasznosítása, a termőfák megbecsülése, az ökologikus szemlélet. Ezt a művészeti ágat olyan külső tényezők is befolyásolják, mint az időjárás, így az októberi kiállításra most először, már a legkésőbbi őszi gyümölcsből készült meglepetéssel készülnek. Évről-évre új területeket járnak be, új fákat fedeznek fel, majd a begyűjtött termésből a kiállítás látogatóival együtt dzsemet készítenek a 2B Galéria terében. Ebben az évben a budai Dózsa György téri birsalmafa termését szüretelték le. A kiállított munkák és a közösségi tevékenység szoros egységet képez, együttes műalkotás értelmezését kínálják fel számunkra.

A program záróeseményeként egyfajta „cserepiacként” működve a Ráday utca arra sétáló közönsége nem csak elviheti a megmaradt gyümölcsöt, de az almadzsemért cserébe hozhat is másfajta élelmiszert, amit a művészek jótékony célra, rászorulóknak ajánlanak fel. Ebben az évben a Projekt szlogenjét adó EAT MORE ART, háztartási betonpecsételő workshop is kíséri a programot.

megtekinthető október 19-ig

Exhibition opening and presentation of the new issue of Punk konyha No2 funzine in the spirit of sustainable cooking

It has been a tradition of 2B Gallery for years that an artistic community of six female artists – Andrea Júlia Fajgerné Dudás, Eszter Ágnes Szabó, Csilla Szilágyi, Zsuzsa Boldizsár, Syporca Wandhal and Györgyi Karai – exhibits paintings, installations, graphics, fanzines, textile and glass works. From canning fruit to the production of jams, the creators have finally come to the area of product development on the borderline of fine arts and design, and this is another step in the art of street fruit processing. The exhibition opening also serves as the Budapest Street Fruit Bonbon product launch.

The artists harvest the fruit of abandoned apple trees around Pest. An important message of their activity is the utilization of otherwise wasted fruit, the appreciation of fruit trees, and the commitment to an ecological point of view. This mode of producing art is influenced by external factors such as the weather, so for the first time, the artists are preparing a surprise from the latest autumn harvest for this October exhibition. They visit new areas and discover new trees year by year, then they prepare jam from the harvest in collaboration with the visitors of the exhibition at 2B Gallery. This year, they have harvested the fruit of the quince tree on Dózsa György square in Buda. The exhibited works and the communal activity form a close unity and offer a combined interpretation of the joint artwork.

As a closing event of the program, the space will turn into a kind of ’swap market’, during which not only can the passers-by of Ráday street take the leftover apples but they can also bring different types of provisions that will be offered to those in need. This year, the program will be accompanied by a household concrete-seal workshop entitled EAT MORE ART, which also functions as the slogan of the project.