BAUER ERVIN ELMÉLETI BIOLÓGIÁJA, ÉLETE ÉS UTÓÉLETE

könyvbemutató:

Grandpierre Attila, Müller Miklós és Elek Gábor: Bauer Ervin elméleti biológiája, élete és utóélete

A könyv kiadója: L’Harmattan Könyvkiadó

A könyvet bemutatják a szerzők:

Dr. Grandpierre Attila, a Budapest Centre for Long-Term Sustainability kutatási elnöke, a könyv szerkesztője és társszerzője. 30 perces ismertetőjének címe: Bauer Ervin munkásságának jelentősége az ember, a társadalom és a természeti környezet átfogó életminőségének javítása számára

Dr., Dr. h. c. Müller Miklós, The Rockefeller University, New York emeritus professzora, az MTA tagja, a könyv társszerzője. 30 perces előadásának címe: Bauer Ervin különleges élete és utóélete

Különleges, Kopernikusz főművéhez hasonlíthatóan korszakalkotó könyv megjelenésének ünneplésére gyűlünk össze. Kopernikusz nyomán a tudomány az anyagelvű gondolkodásmód felé fordult. Az anyagelvűség elérhetővé tette az anyagi jólétet. Bauer műve egy még mélyebb fordulatot alapoz meg, fordulatot az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben.

A Bauer Ervin Elméleti Biológia c. főművét is tartalmazó kötet kedvezményesen megvásárolható a bemutató ideje alatt a helyszínen!

Bauer Ervinről, röviden:

Bauer Ervin (Lőcse1890október 19. – Leningrád1938január 11.) orvos, elméleti biológus. Bátyja Balázs Béla költő, filmrendező, nővére Bauer Hilda.

Bauer Simon és Lévy Eugénia (Jenny) fiaként született zsidó családban. SzegedenBudapesten, majd Göttingenben tanult. 1914-ben szerzett orvosi diplomát, 1916-ban Bécsben a Wagner Jauregg Klinikán dolgozott. 1918-ban hazatért, 1919-ben belépett a KMP-be, a Tanácsköztársaság idején politikai szerepet vállalt. A bukás után emigrált; Bécsbe, Göttingenbe, majd Prágába költözött, ahol egyetemi asszisztensként dolgozott. 1924-ben Berlinben rövid ideig egy rákkutató intézetben dolgozott. 1925-ben emigrált a Szovjetunióba, 1933-tól Leningrádban élt. 1935-ben publikálta Elméleti biológia című könyvét, melyben leírta az élő rendszerek termodinamikai jellemzőit. Dolgozatai nagy hatást gyakoroltak a szovjet természettudomány fejlődésére.

Első felesége, Kaffka Margit 1918-ban meghalt az első férjétől született fiával együtt, második felesége Szilárd Stefánia matematikus volt, akivel 1919. május 25-én lépett házasságra Budapesten.

Bauert és második feleségét 1937. augusztus 4-én tartóztatta le az NKVD, majd 1938. január 11-én agyonlőtték őket.

A képen Bauer Ervin és Kaffka Margit, 1915