1944-2024 – ZAJKELTŐ VAGON – KÖNYVBEMUTATÓ ÉS SZOBORBEMUTATÓ

A magyar soá 80. évfordulója alkalmából január 10-én, szerdán a CEU Nádor utcai épületében (bejárat: 1051 Budapest, Nádor utca 15.) két egymáshoz kapcsolódó esemény zajlik.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://forms.office.com/e/t7u1xP80JR

Könyvbemutató:

16.00-kor a CEU Demokrácia Intézet történész munkacsoportja bemutatja Karády Viktor és Kemény István Zsidóság a magyar nemzetépítésben a numerus clausus előtt és azután című könyvét, melyet a két emigráns szociológus 1978-ban és 1980-ban két részletben publikált Pierre Bourdieu ikonikus szociológiai folyóiratában, az Actes de la Recherche en Sciences Sociales-ban. A magyarul most először megjelenő könyv (Múlt és Jövő Kiadó, 2023) ma is újszerűnek ható meglátásairól a szerző, Karády Viktor, Szívós Erika és Konrád Miklós történészekkel beszélget. A könyvbemutatón a könyv megvásárolható, bankkártyás fizetés is lehetséges.

Zajkeltő vagon:

18:00-kor Böröcz András Zajkeltő vagon című kinetikus szobrát, amely a Polgár Alapítvány megbízásából és támogatásával készült, Rényi András művészettörténész fogja bemutatni a művész jelenlétében. (A Budapesten is rendszeresen kiállító Böröcz András 1984 óta Brooklynban él.)

A CEU épülete ad mostantól otthont ennek a vagonokra, verklikre, kereplőkre es fajátékokra emlékeztető, kerekeken guruló szobornak. Innen fog több alkalommal útra kelni. A művész és a megbízó elképzelése szerint a Zajforrásként is ismert mű a 80. évforduló alkalmából különböző jellegű performanszok alkalmával fog „zajongani”, aktívan közreműködni színház, tánc, zene, költészet és film kísérőjeként.
A Vagon küldetése az emlékezet folyamatos ébren tartása: soha se felejtsük el a holokauszt, a porajmos (roma holokauszt) és minden kisebbséggel szembeni megaláztatás szörnyűségeit.

Közreműködők: Németh Gábor, író; Kovács Márton, zenész; Móser Ádám, zenész; Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány ügyvezető igazgatója; és Váradi Júlia, rádiós újságíró, műsorvezető.

A Zajkeltő vagonnal kapcsolatos későbbi eseményekről az alábbi linken lehet majd értesülni: https://www.facebook.com/2bgaleria/?locale=hu_HU

A könyvbemutató helyszíne: 1051 Budapest, Nádor u. 15., Auditorium B.
A Zajkeltő vagon bemutatójának helyszíne: 1051 Budapest, Nádor u. 15. Átrium

Szervezők: 2B Galéria, Blinken OSA Archivum, CEU Demokrácia Intézet, Freeszfe Alapítvány, Polgár Alapítvány

Németh Gábor írása :